Mach yansıması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mach yansıması, kararlı, sahte kararlı ve kararsız akışlarda var olabilir. Sabit bir hızda hareket eden bir şok dalgası katı bir kama üzerine yayılırsa, şokun yarattığı akış şoka çarpar, böylece kama üzerinde ikinci bir yansıyan şok meydana getirir; bu şok, akış kama yüzeyine paraleldir.Yansıtma noktası çerçevesinde bakıldığında, bu akış bölgesel olarak kararlıdır ve akış sahte durgunluk olarak adlandırılır. Kama ve birincil şok arasındaki açı yeterince büyük olduğunda, tek bir şok akışı duvara paralel bir yönde olup, Mach'e bir geçiş yapamaz.Bunun sonucunda yansıma oluşur.[1]

Kararlı bir akış durumunda, sürekli bir süpersonik akışa bir kama yerleştirilirse, eğik bağlı şokunun serbest akışa paralel düz bir duvara çarpmasıyla, şok duvara doğru akışını çevirir ve akışını değiştirmek için yansıyan ekstra bir şok gerekir.Duvara paralel bir yönde geri gelir. Şok açısı belirli bir değeri aştığında, tek bir yansıyan şokla elde edilebilen sapma, akışın geri döndürülmesi için yetersizdir Duvara paralel ve Mach yansımasında geçiş gözlenmiştir.[1]

Mach yansıması, olay şoku, yansıyan şok ve Mach çubuğu gibi bir kayma düzlemi olmak üzere üç şoktan oluşur. Üç şokun karşılaştığı nokta, iki boyutta "üçlü nokta" ya da üç boyutlu bir şoke olarak bilinir.[2]

Mach yansımasının çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kararlı akış içinde mümkün olan Mach yansımasının tek tipi, Mach sapının yaklaşan akıştan dışa doğru konveks olduğu ve kayma düzleminin yansıtıcı yüzeye doğru eğimli olduğu doğrudan Mach yansımasıdır.

Yeni sonuçlara göre [3][4][5] Şok dalgalarının yeni bir konfigürasyonu vardır.Bu konfigürasyon sabit akışta negatif yansıma açısı ile olan konfigürasyondur.

Yalancı kararlı akışlarda, üçlü nokta yansıyan yüzeyden uzaklaşır ve yansıma doğrudan Mach yansımasıdır. Kararsız akışlarda, üçlü noktanın yansıtıcı yüzeye göre sabit kaldığı (sabit-Mach yansıma) veya yansıtıcı yüzeye doğru hareket ettiği (ters-Mach yansıması) da mümkündür. Ters Mach yansımasında, Mach kökü yaklaşan akışa doğru konveks olur ve kayma düzlemi yansıtıcı yüzeyden uzaklaşır. Bu konfigürasyonların her biri aşağıdaki üç olasılıktan biri olabilir: tek-Mach yansıması, geçiş-Mach yansıması ve çift-Mach yansıması.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Transition between Regular Reflection and Mach Reflection in the Dual-Solution Domain" (PDF). 2007. 27 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Ağustos 2010. 
  2. ^ a b Ben-Dor, Gabi (2007). Shock Wave Reflection Phenomena. 2nd. Springer. ISBN 978-3-540-71381-4. 
  3. ^ "Numerical investigation of the onset of instability of triple shock configurations in steady supersonic gas flows - Springer". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  4. ^ "Influence of the adiabatic index on switching between different types of shock wave reflection in a steady supersonic gas flow - Springer". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  5. ^ "Formation of triple shock configurations with negative reflection angle in steady flows - Springer". 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]