Louis Comfort Tiffany

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Louis Comfort Tiffany
y. 1908
Doğum18 Şubat 1848(1848-02-18)
New York, New York (eyalet)
Ölüm17 Ocak 1933 (84 yaşında)
New York, New York (eyalet)
Defin yeriGreen-Wood Mezarlığı
MilliyetABD
VatandaşlıkABD
EğitimPennsylvania Harp Akademisi
Eagleswood Askeri Akademisi
Tanınma nedeniFavrile cam, Tiffany lamba
EvlilikMary Woodbridge Goddard (1872-1884; ölümüne kadar) Louise Wakeman Knox (1886-1904; kendi ölümüne kadar)
Ebeveyn(ler)Charles Lewis Tiffany, Harriet Olivia Avery Young

Louis Comfort Tiffany (18 Şubat 1848 - 17 Ocak 1933) Amerikalı sanatçı ve tasarımcıdır. Dekoratif sanatlarda eserler vermiş olan Tiffany özellikle de vitray çalışmalarıyla tanınır. Art Nouveau sanat akımıyla en çok ilişkilendirilen sanatçılardandır.

Tiffany, vitray pencere ve lambalar tasarlamış, cam mozaikler, seramik, bijuteri (mücevherat), enamel ve metal işçiliği de yapmıştır.[1] Tiffany, New Jersey'deki Eagleswood Askeri Akademisi'ne devam ettikten sonra kariyerine bir ressam olarak başlamış, New York'ta George Inness ve Samuel Colman denetiminde, Paris'te ise Léon Bailly denetiminde eğitim görmüştür. Camcılık ve vitray ile 1875 yılında ilgilenmeye başlamıştır. Vitray sanatında birçok önemli eser vermiş olan Tiffany, yüzyıllardır Avrupa'daki hakim saf cam parçalarını boyayarak vitray yapmanın ötesinde bir adım atarak, içinde çeşitli unsurlar barındıran yani tamamen saf olmayan camları vitray çalışmalarında kullanmıştır. Nitekim cam üreticilerini saf olmayan camlar üretmeye ikna edemeyince kendi camlarını yapmaya başlamıştır.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Tiffany bir ressam olarak başladı, ancak yaklaşık 1875'ten itibaren camyapımı ile ilgilenmeye başladı ve o zamandan 1878'e kadar Brooklyn'de birkaç serada çalıştı. 1879'da "Louis Comfort Tiffany ve İlişkili Amerikan Sanatçıları"nı oluşturmak için Candace Wheeler, Samuel Colman ve Lockwood de Forest ile birleşti. İş kısa, sadece dört yıl sürdü. Grup duvar kağıdı, mobilya ve tekstil için tasarımlar yaptı. Daha sonra New York Corona'da kendi cam fabrikasını açtı ve çağdaş camın kalitesini iyileştiren tasarımlar sunmaya karar verdi.[2] Tiffany'nin liderliği ve yeteneğinin yanı sıra babasının parası ve bağlantıları bu işin gelişmesine yol açtı.

1882'de Beyaz Saray'ın yeni kurulan Tiffany cam ekranlarını gösteren Giriş Salonu
Alhambra, Granada, Louis Comfort Tiffany

1881'de Tiffany, Hartford, Connecticut'taki hala duran Mark Twain Evi'nin iç tasarımını yaptı ve ancak yeni firmanın en dikkate değer çalışması 1882'de Başkan Chester Alan Arthur yeniden dekore edilene kadar Beyaz Saray'a taşınmayı reddettiğinde geldi. New York sosyetesinde firmanın iç tasarım çalışmalarıyla adından söz ettirmeye başlayan Tiffany'yi, Arthur'un çekici bulmadığı kamaraları yeniden yapmakla görevlendirdi. Tiffany Doğu Odası, Mavi Oda, Kırmızı Oda, Devlet Yemek Odası, ve Giriş Salonu, yenileme, dekoratif desenlerde yeniden boyama, yeni tasarlanmış şömine rafları yerleştirme, yoğun desenli duvar kağıdına geçme ve tabii ki gaz lambası armatürlerine ve pencerelere Tiffany cam ekleme ve giriş salonunda opak bir zeminden tavana ekleme cam ekran üzerinde çalıştı.[3][4][5] Tiffany ekranı ve diğer Viktorya dönemi eklemeleri, 1902'deki Roosevelt tadilatlarında kaldırıldı ve Beyaz Saray'ın iç mekanlarını mimarisine uygun olarak Federal stile geri getirildi.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lander, David. "The Buyable Past: Quezal Glass" 29 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. American Heritage (Nisan/Mayıs 2006)
  2. ^ Baal- Teshuva, Jacob (2004). Louis Comfort Tiffany. Taschen. ss. 22-30. 
  3. ^ "Victorian Ornamentation" 17 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on WhiteHouseMuseum.org
  4. ^ "White House Timelines: Architecture" 17 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on the White House Historical Association website
  5. ^ "White House Timelines: Decorative Arts" 19 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on the White House Historical Association website
  6. ^ "Theodore Roosevelt Renovation, 1902". The White House Museum. 21 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2013.