Loose Change

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Loose Change, Dylan Avery tarafından yazıp yönetilmiş olan ve 11 Eylül 2001 saldırıları sırasındaki olaylara alternatif açıklamalar getiren bir belgeseldir.

Film, ABD hükûmetinin yetersiz hükûmet soruşturmaları ve 9/11 Komisyon Raporu konularında sert eleştiriler içeriyor. Ayrıca saldırıların herhangi bir terörist saldırının sonucu değil, tamamen Amerikan hükûmeti tarafından planlanmış zeki bir planın ürünü olduğunu ispatladığını düşündüğü çeşitli kanıtları öne sürüyor. İddialarının tamamını mevcut popüler haber kaynaklarına dayandıran belgeselde; Newsweek, CBS News, CNN, Associated Press, Fox News'de yayımlanan malzemeler ve bilgiler kullanılmış. Belgesel "Louder than Words" adlı şirketin kaydı serbest bırakması (tüm yayın haklarından vazgeçmesi) ve yerel FOX üyesi WICZ-TV'de yayınlandıktan sonra büyük ilgi çekti.

Filmden sunulan bazı kanıtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. 1999'da Kuzey Amerika Hava Savunma Komuta Merkezi (NORAD), bir uçağın kaçırılıp İkiz Kuleler ve Pentagon'a çarpmasıyla ilgili tatbikatlara başladı.
  2. 24 Ekim 2000: Pentagon, ilk egzersizleri MASCAL adıyla yürürlüğe koydu. Boeing 757'nin Pentagon'a çarpması simülasyonu bunlardan biriydi.
  3. Nisan 2001: Usame bin Ladin, Dubai'deki Amerikan Hastanesi'nde CIA'nın bölge şefi tarafından ziyaret edildi.
  4. 24 Temmuz 2001: Dünya Ticaret Merkezi'nin sahibi Larry A. Silverstein, olaydan 6 hafta önce kuleleri 99 yıllığına kiraladı. 3.5 milyar dolarlık sigorta poliçesi terörizmi de kapsıyordu.
  5. 6 Eylül 2001: Bomba koklayıcı köpekler kulelerden çekildi. Güvenlik görevlilerinin vardiyaları 2 hafta boyunca 12 saatin sonunda bitiyordu.
  6. 10 Eylül 2001: Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, San Francisco Belediye Başkanı Willie Brown'u arayarak ertesi sabah uçmamasını söyledi.
  7. 11 Eylül 2001: Washington, Andrews Hava Üssü'nden üç F-16'yı, Pentagon'dan 15 mil uzaktaki Kuzey Karolina'daki eğitim görevine gönderdi. ABD'yi korumak için 14 uçak kaldı.
  8. Amerika'nın sunduğu kanıtlardan Usame bin Ladin'in yaptığına dair videoda Usame bin Ladin, FBI'nın sitesinde solak olmasına rağmen sağ eliyle not alıyor.
  9. Ayrıca İslam'da altının erkek tarafından takılması haram olmasına rağmen Bin Ladin, altın yüzük takıyor.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]