Lolan Güzeli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lolan Güzeli

Lolan'ın Güzelliği (楼兰美女) veya Lolan Güzeli (Diğer takma adlar: Lolan orta yaşlı kadını (楼兰長女)) Çin'in Sincan bölgesinde MÖ 1800 civarında yaşayan bir kadının korunmuş mumyasıdır.

Elementler tarafından olağanüstü derecede iyi korunmuş olan ceset, 1980 yılında diğer birkaç mumyayla birlikte Çinli arkeologlar tarafından keşfedildi. Cesedin Çin görünümünde olmaması, kadının Uygur kökenli olduğu yönündeki yaygın inanışa yol açıyor. Çin hükûmeti mumyaların incelenmesini yasakladı, ancak örnekler 1993 yılında ülke dışına kaçırıldı ve Avrupa kökenli olduğuna dair kanıt bulmak için test edildi. Bu bulgular, 2007 ve 2009 yıllarında Çinli araştırmacılar tarafından yapılan ileri çalışmalarla da desteklendi. Mumya o zamandan beri müzelerde sergileniyor.

Keşif[değiştir | kaynağı değiştir]

Mumya, 1 Nisan 1980'de Sincan'daki İpek Yolu yakınında, Çinli arkeolog Mu Shunying (穆舜英) ve Sincan Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü üyeleri tarafından bulundu. Bulunduğu yer olan Tarım Havzası'ndan adını alan Tarım mumyalarından biridir.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Barbara Demick (21 Kasım 2010). "A beauty that was government's beast". The Washington Post. 4 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2023.