Livno peyniri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Livno Peyniri
Ülke(ler)Bosna-Hersek
BölgesiLivno, Tropolje
TürüPeynir
Servis türüSoğuk
Ana malzemelerKoyun veya inek sütü
ÇeşitleriTaze

Livno peyniri (Boşnakça: Livanjski sir / Ливањски сир) ilk olarak 19. yüzyılda Livno, Bosna Hersek bölgesinde üretilen bir peynir türüdür.[1][2][3][4] Gravyer benzeri altın sarısı bir renge sahiptir ve ceviz çekirdeğinden dolayı keskin bir tadı vardır. Meze, ana yemek veya tatlı olarak yenebilir.[5]

Livno peyniri, gravyer peyniri yapımında Fransız teknolojisi temelinde üretilir. Başlangıçta koyun sütünden yapılan peynir cinsi günümüzde esas olarak koyun ve inek sütünün karışımından yapılır. Olgunlaşma süresi kontrollü ortamda 60 ile 66 gün arasındadır. Tadı güçlüdür ve daha yaşlı peynirlerde tadı biraz keskindir. Livno Peynirinin en büyük üreticiler "Mljekara Livno" ve "Lura Dairy d.o.o." şirketleridir ve 2005 yılı istatistiklerine göre yıllık üretimi 500 metrik tonu aşmaktadır.[1][2][3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "The protection of the Livno cheese and exercising the rights of small-volume producers — natureforpeople.org". natureforpeople.org (İngilizce). WWF. 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2019. 
  2. ^ a b "Livno cheese" (İngilizce). Udruzenje Okusi Hercegovinu – Promocija tipicnih hercegovackih proizvoda. 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2019. 
  3. ^ a b "Tri bh. sira nagrađena u Beogradu". Savez udruženja organskih proizvođača ORGANSKO FBiH (Boşnakça). 21 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2019. 
  4. ^ a b "Traditional Livno Cheese - Arca del Gusto". Slow Food Foundation (İngilizce). 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2019. 
  5. ^ "Bosna Hersek Et ve Süt ürünleri kataloğu - Bosna Hersek Dış Ticaret Odası - [[Saraybosna]], Ocak 2019" (PDF). 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021.