Lipizzan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Genç Lipizzan aygırı

Lipizzan veya Lipizzaner, on altıncı yüzyılda Habsburg İmparatorluğu'nda geliştirilen Avrupalı bir binek atı ırkıdır.[1] Barok at tipinde güçlü, geç olgunlaşan ve uzun ömürlü bir at ırkıdır. Görünümü genellikle gri renktir.

Irkın adı şimdi Slovenya'da bulunan en eski hara çiftliklerinden birine ev sahipliği yapan Lipica (İtalyanca: Lipizza) köyünden gelmektedir. Buradaki hara çiftliği hala aktif olarak işletilmektedir. Irk, Birinci Koalisyon Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Lipizzanların II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan birlikleri tarafından kurtarılması, Disney filmi Beyaz Aygırlar Mucizesi ile sinemaya aktarılmıştır.

Atların yüksek düzeyde kontrollü, stilize atlayışları ve "yerden havalanma" olarak bilinen hareketleri Viyana'daki İspanyol Binicilik Okulu ekolü ile yakından ilişkilidir. Bu atlar çoğunlukla Avusturya, Graz yakınlarındaki Piber Federal Damızlık'ta yetiştirilir ve yüzlerce yıl öncesine dayanan geleneksel klasik terbiye yöntemleri kullanılarak eğitilirler.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Britannica, The Editors of Encyclopaedia. "Lipizzaner". Encyclopedia Britannica, 3 Jan. 2018, https://www.britannica.com/animal/Lipizzaner 19 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed 2 October 2023.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]