Lidiya Ponomarenko

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lidiya Ponomarenko
Lydia Ponomarenko (2012)
Doğum16. Şubat. 1922
Artemovsk, Ukrayna
Ölüm3. Aralık. 2013
Kiev
MilliyetUkrayna
Vatandaşlık Ukrayna
Kariyeri
DalıTarih
Çalıştığı kurumlarKiev Üniversitesi
Bilimsel ve Teknik Enformasyon Enstitüsü
İmza

Lydia Antonovna Ponomarenko (16 Şubat 1922, Artemovsk - 3 Aralık 2013, Kiev) Ukraynalı yerel tarihçi, Kiev ve Ukrayna tarihçisi, tarihi topoğrafya ve kentsel yer adları araştırmacısı, Kiev sokak adlarının ansiklopedik bir dizininin ortak yazarı.[1]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Artyom maden bölgesinde bir madenci ailesinde doğdu. 1939'da Krasnodon'daki bir ortaokuldan mezun oldu ve 1949'da Moskova Jeodezi, Hava Fotoğrafçılığı ve Haritacılık Mühendisleri Enstitüsü'nden (hava fotoğrafçılığı jeodezik mühendisi) mezun oldu. Uzmanlık alanında Novoshakhtinsk, Kadievka'da çalıştı.

1959'dan sonra Kiev'de yaşadı ve çalıştı. Kiev Üniversitesi hava yöntemleri laboratuvarının bir çalışanıydı, çeşitli kurumlarda jeodezi ve topoğrafya ile uğraştı. 1967-1970 yıllarında Bilimsel ve Teknik Enformasyon Enstitüsü'nde araştırmacı olarak bulundu.[2]

1970 yılından beri profesyonel olarak tarihi topoğrafya ve haritacılıkla uğraştı. Ukrayna SSR Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü'nün kıdemli mühendis-haritacısı oldu (1970–1982). Başta Kiev olmak üzere farklı dönemlere ait Ukrayna şehirlerinin çok sayıda planını ve tanımını inceledi; dikkate aldığı materyaller arasında birçoğu keşfedildi ve ilk kez bilimsel dolaşıma girdi. Leningrad'da, Maxim Berlinsky'nin kayıp olduğu düşünülen (şimdi yayınlandı) "Kiev Şehri Tarihi ..." kitabının bir el yazması bulundu.[3]

1960'lardan başlayarak, Kiev'in yer adlarını inceledi, şehir adlarının tarihi üzerine kapsamlı bir kart dizini derledi. Bilimsel yayınlarda ve süreli yayınlarda (Vechirniy Kiev, Khreschatyk, Janus-Nerukhomist gazeteleri dahil olmak üzere toplam 300'den fazla yayın) onun tarafından bir dizi bulgu yayınlandı. Kart dizini materyallerini ve eserlerini VI Vernadsky Ukrayna Milli Kütüphanesi'ne teslim etti.[4]

Birçok bilimsel konferansın katılımcısı oldu. Basında, radyo ve televizyonda, Kiev ve Ukrayna'nın kültürel mirasını savunmak için tarihi yer adlarının korunmasını aktif olarak savundu. Ukrayna Tarihi ve Kültürel Anıtları Koruma Derneği Ana Konseyi üyesidir. Uzun bir süre bilim ve teknoloji anıtlarının Kiev bölümünü yönetti; Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Anıt Araştırmaları Merkezi ile işbirliği yaptı.

1970'den beri, bir dizi Kiev yer adlarının tanıtılması ve yeniden canlandırılmasının başlatıcısı olan İsimler ve Unutulmaz İşaretler Şehir Komisyonu'nun bir üyesiydi. Hayatının son yıllarında komisyonun onursal üyesiydi.

Ansiklopedik referans kitabı "Kiev" de (1981–1986'da birkaç kez yeniden basılmıştır) şehrin yer adlarıyla ilgili materyallerin yazarı. Kiev sokak adlarının eksiksiz bir ansiklopedik referans kitabı (ortak yazar olarak) hazırlandı (1995).

Kiev'de öldü. Hayatının son aylarında bir kaza sonucu kalça ekleminde oluşan kırık nedeniyle yatalak kaldı. Letki köyünün mezarlığına gömüldü.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük erkek kardeşi, II. Dünya Savaşı zaferi arifesinde (8 Mayıs 1945) cephede öldü.

Kitaplar ve ana yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • XVII-XIX yüzyılların Kiev şehrinin planları. tarihsel bir kaynak olarak // Kyivska starovyna. — 1972. — S.62–69. (Ukraynaca)
  • 18. yüzyılın sonu ve 19. yüzyılın başında Kiev'in topoğrafik açıklamaları. // Tarihsel çalışmalar. Vatan tarihi. — Sayı 8. — Kiev, 1982. — S.39–42. (Ukraynaca)
  • 18. yüzyılın ikinci yarısında ve 19. yüzyılın başlarında Kiev'in coğrafi, topoğrafik ve diğer resmi açıklamaları. // Kiev, Ukrayna SSR Bilimler Akademisi Merkez Bilim Kütüphanesi fonlarında. - Kiev: Naukova dumka, 1984. — S.62–83.
  • 18. ve 19. yüzyılın ilk yarısının eyaletlerinin resmi açıklamaları // Ukrayna'nın el yazması ve kitap mirası. - Sorun 1. — Kiev, 1993. — S.59–69. (Ukraynaca)
  • Kiev Sokakları: El Kitabı / Ed. AV Kudrytskyi / Ref. AV Kudrytskyi, LA Ponomarenko, OO Riznyk. - Kiev: Ukrayna Ansiklopedisi, 1995. (Ukraynaca)
  • Kiev'in arka planında portre. — Kiev, 2002. (Makaleler, bibliyografya).
  • (Ponomarenko LA, Riznyk OO) Kiev: Kısa Toponymic Directory. — Kiev, 2003. (Ukraynaca)
  • (Ponomarenko L., Serenkov L.) Kiev. Coğrafi adlarda tarih. — Kiev, 2007. (Ukraynaca)
  • Lidia Antonivna Ponomarenko - tarihçi, Kiev uzmanı, toponymist: Biyo-bibliyografik dizin. — Kiev: 2012. (Ukrayncaa)
  • Lydia Ponomarenko'nun kaynak çalışmalarında haritalar ve planlar (NBU VI Vernadsky El Yazması Enstitüsü'nün kartografik kaynaklarının bir açıklaması ve Rus arşiv ve el yazması koleksiyonlarındaki Ukrayna tarihinden haritalar ve planlar hakkında bilgi eki ile) / yazar : AV Pivovar – K .: Akademperiodika, 2012. – 668 s.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lydia Ponomarenko". Our Kyiv. 5 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Пономаренко Лідія Антонівна — історик, києвознавець, топоніміст: Біобібліографічний покажчик (Ukraynaca). Instytut istoriï Ukraïny NAN Ukraïny. 2012. ss. 12-18. ISBN 9660263007. 
  3. ^ Історія міста Киева (Rusça). 1991. 
  4. ^ ""КИЕВ САМ ПО СЕБЕ ЕСТЬ УЖЕ ДРЕВНОСТЬ"". zn.ua (Ukraynaca). 5 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi.