Lex Fridman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lex Fridman
2018'de Fridman
DoğumÇkalovsk, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti
Resmî sitelexfridman.com
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi, yapay zeka
Çalıştığı kurumlarMassachusetts Institute of Technology
Doktora
danışmanı
Moshe Kam, Steven Weber

Lex Fridman, Rus-Amerikan bilgisayar bilimcisi, podcast yayıncısı ve yapay zeka araştırmacısıdır. Massachusetts Institute of Technology'de araştırmacı bilim insanıdır ve bir podcast ve YouTube dizisi olan Lex Fridman Podcast'e sunuculuk yapmaktadır. Fridman Rusya'da doğmuş ve çocukken ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmiştir.

Erken Yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 yılında ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göç eden Fridman, 2001 yılında Naperville, Illinois'deki Neuqua Valley Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra 2010 yılında Drexel Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri alanında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldı ve ardından 2014 yılında elektrik ve bilgisayar mühendisliği alanında doktorasını tamamladı. Doktora tezi, masaüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar için aktif kimlik doğrulama sorununu araştırmaya odaklandı.[1]

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Lex Fridman, kariyerine Google'da başlayan ve burada makine öğrenimi projelerinde yer alan bir bilgisayar bilimi araştırmacısıdır. Şu anda MIT'de araştırmacı bilim insanı olarak çalışmakta ve bilgisayarla görme, derin öğrenme, yarı otonom araçlar için planlama algoritmaları, insan merkezli yapay zeka, otonom araç geliştirme, derin öğrenme ve kişisel robotik ile ilgili çeşitli projeler üzerinde çalışmaktadır.[2]

Fridman, 2018 yılında Lex Fridman Podcast adlı podcast'ini başlattı. Podcast başlangıçta MIT'nin yapay genel zeka üzerine 6.S099 numaralı dersinin bir parçasıydı ve başlangıçta Yapay Zeka Podcast'i olarak adlandırıldı. Daha sonra, ele alınacak daha geniş bir konu yelpazesini yansıtmak için isim değiştirildi. Podcast, Fridman'ın yapay zeka, bilim, teknoloji, tarih, felsefe ve zekanın doğası, bilinç, sevgi ve güç gibi çeşitli konuları tartıştığı uzun biçimli bir röportaj programıdır. Podcast, genellikle iki ila dört saat süren yüz yüze görüşmeler içeriyor. Yayında yer alan bazı önemli konuklar arasında müzisyen Ye, satranç büyük ustası Magnus Carlsen ve işadamları Ray Dalio, Jack Dorsey, Elon Musk ve Mark Zuckerberg yer alıyor.[3][4][5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fridman, Lex (2014). "Learning of Identity from Behavioral Biometrics for Active Authentication". Dissertation, Drexel University. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2023. 
  2. ^ Cartwright, Jason (26 Kasım 2020). "Lex Fridman takes a ride with Comma.ai's autonomous solution". techAU. 4 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  3. ^ Ray, Tiernan. "Meta's Zuckerberg: 'AI is perhaps the most important foundational technology of our time'". ZDNet (İngilizce). 23 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2022. 
  4. ^ Panel®, Expert. "Council Post: 17 Tech Pros Share Their Favorite Industry-Focused Podcasts". Forbes. 7 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Transcript of New Name: Lex Fridman Podcast from Lex Fridman Podcast podcast | Happy Scribe Public". Happy Scribe (İngilizce). 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]