Lestek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lestek
Polanların Dükü
Önce gelenSiemowit
Sonra gelenSiemomysł
Doğumy. 870-80
Ölüm930-50
Çocuk(lar)ıSiemomysł
HanedanPiast
BabasıSiemowit
DiniSlav paganizmi

Lestek (ayrıca Leszek, Lestko) Polanların ikinci dükü ve Siemowit'in oğlu y. 870-880'de doğdu. Lestek'den Gallus Anonimus'un yazdığı en eski Polonya kroniği olan Gesta principum Polonorum'da bahsedilmiştir. Polan dükleri, Polonya'nın ilk tarihi yönetici hanedanı olan Piast hanedanının temeliydi.

Başlangıçta hiç kimse Lestek'in tarihsel gerçekliğinden şüphe duymuyordu, ancak 19. yüzyılın ikinci yarısında varlığı sorgulanmaya başlandı. Sorun, Henryk Łowmiański tarafından yazılan ve Gallus Anonymus'un kroniğinin güvenilirliğinden ve dolayısıyla Mieszko'nun doğrudan üç selefinin tarihselliğinden yana olduğu bir makale [1] sayesinde çözüldü. Polonya tarihçiliğinde bu görüş hakimdir.

İsminin kökeni bilinmemekle birlikte, "kurnaz" anlamına gelen eski Lehçe lście kelimesinden türetilmiş olma ihtimali vardır. Bunun Slav adı Lścimir veya Lścisław'ın küçültülmüş hali olduğuna inanılır. Lestek'in eşlerinin veya eşlerinin sayısı ve varlığı bilinmiyor. Stanisław Zakrzewski'nin bir teorisi, Lestek'in (veya Lestko'nun) bir Moravyalı prensesle evli olabileceğini iddia eder. Bir başka teori (14. yüzyıldan Belçikalı bir tarihçinin açıklamalarından çıkarılmıştır), bir Sakson prensesinin Lestek'in karısı olabileceği ve daha sonra Liège Piskoposu olan Ewraker adında bir oğulları olabileceği yönündedir. Lestko'nun oğlu Siemomysł, Polonya devletinin Lestek'den sonraki hükümdarıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dynastia Piastów we wczesnym średniowieczu (The Piast Dynasty in the Early Middle Ages) - see Bibliography below

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]