Lefke Maden Ocağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lefke Maden Ocağı, ( 1932-1975 ) Kıbrıs'ta İngiliz sömürgesi döneminde başlamış olup, 1975 yılına kadar devam eden Lefke sınırları içerisinde, Cyprus Mines Corporation (CMC) ile yapılan bakır madenciliği ada ekonomisine önemli katkı sağlamıştır.[1] Halk arasında şeytan çamuru olarak adlandırılmaktadır.

CMC[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıbrıs'ta İngiliz sömürgesi döneminde, Amerikan işletmesi olarak kurulan CMC 1912 yılından 1975 yılına kadar adada maden ocakları işletmeciliğini yapmıştır.[2]

Ada'da açılan madenler ve sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Maden ocakları açılmadan önce çok yokluklar çeken halk, maden ocakları açılınca adanın birçok yerleşim bölgesinden işçiler, çalışmak için Lefke Bölgesi'deki maden ocağına gelerek çalışmışlardır. İşçilere ödenen ödenekler halkı maden ocaklarında işlemeye teşvik etmiştir. İngiliz sömürgesi döneminde adanın çeşitli bölgelerinde 30'dan fazla maden ocağı açılmıştır.[3] Kısa zamanda İşletmenin etrafını maden atıkları sarmıştır. Lefke Maden Ocakları işinde bir süre çalışan işçiler ve bölgede yaşayan yerli halk, bu atıklardan çokça etkilenmişlerdir ve günümüzde hala etkilenmeye devam etmektedirler. İşçiler ve bölgede yaşayan halkın büyük çoğunluğu çeşitli kanser hastalıklarına yakalanarak ölüm sebepleri olmuştur. Lefke Maden Ocağı atıkları bölge denizini kullanılamaz hale getirmiştir. Ayrıca verimli topraklara sahip olan bölgede tarımsal gerilemeye yol açmıştır. 1975 yılında tamamen kapanan ocak sonrasında sağ, sağlam kurtulabilen işçiler geri geldikleri yerleşim yerlerine dönmüşlerdir.[4]

Günümüze etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lefke Bölgesinde ticari çıkarlar doğrultusunda başlayan madencilik, uzun vadede büyük kayıplara ve gerilemeye yol açmıştır. Maden atıkları bölgede su, deniz, hava ve topak kirliliği yaratmıştır.[5] Maden işletmeciliği sonrasında bölgede alınan önlemler kısa süreli ve yararsız olmuştur. Maden faaliyetlerinin yaratmış olduğu kirlilik devam etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "CMC Lefke maden". 24 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Kıbrıs'ta madencilik ve CMC nedir? ne değildir?". Detay Kıbrıs. 19 Ocak 2020. 11 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  3. ^ "Lefke bölgesinin kanayan yarası olan CMC maden ocağı tehlike saçmaya devam ediyor". Bağımsız Gazete - KIBRIS Haber, Kıbrıs Son Dakika, Kıbrıs Haberleri, Kıbrıs Gazete Manşetleri. 11 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  4. ^ "LEFKE'DE MADEN OCAĞI - Magazinci.com". www.magazinci.com. 11 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  5. ^ [chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/39687.pdf "Lefke maden ocağı zararları"] |url= değerini kontrol edin (yardım) (PDF).