Lübeck Sivil Muhafızları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lübeck Sivil Muhafızları, 1813'ten 1867'ye kadar var olmuş Özgür Lübeck Şehri'nin milisleriydi.

Kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lübeck Sivil Muhafızlarının öncüleri, Orta Çağ askeri burjuvazisine kadar uzanan vatandaş bölükleriydi. Yalnızca iç düzeni ve savunmayı sağlamaktaydılar. Teorik olarak, her erkek vatandaşın bölüklerde göreve hazır olması gerekiyordu; Bununla birlikte, 18. yüzyıl boyunca, giderek daha fazla sayıda vatandaş zorunlu hizmetten çekilmişti, öyle ki, vatandaşların bölüklerde artık günlük koruma görevi için gerekli sayıda personel bile yoktu. Lübeck'in Fransız İmparatorluğu'na dahil edilmesi sırasında, muhafızlar Şubat 1811'de resmen feshedildi.[1]

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız işgal birlikleri 9 Mart 1813'te Lübeck'i boşalttıktan sonra, şehir merkezinde düzeni sağlamak için sivil muhafızlar kuruldu. Birlikler toplam üç piyade bölüğü, bir avcı müfrezesi ve küçük vatandaş süvarilerinden oluşuyordu.

Ancak bu milis kuvveti, Lübeck'in 3 Haziran 1813'te Fransız İmparatorluğu ile müttefik olan Danimarka'nın yolladığı 1.000 kişilik birlik tarafından işgal edilmesini engelleyemedi. Daha sonra şehre 1000 kişilik Danimarka kuvvetinin yanında 5.000 kişilik bir Fransız birliği eklendi. Sivil Muhafızları silahsızlandırıldı ve dağıtıldı. Ancak bazı Lübeck vatandaşları Hansa Lejyonunda görev aldı.

Fransız işgalcilerin nihai olarak geri çekilmesinin ardından, Sivil Muhafızları 15 Aralık 1813'te yeniden kuruldu; Brown Bess India Pattern tipi 600 eski İngiliz tüfeği İsveç Veliaht Prensi Bernadotte tarafından şehre sunuldu.

21 Eylül 1814 tarihli bir Senato kararnamesi, Sivil Muhafızlarına, sonuna kadar tüm temel özelliklerinde muhafaza etmesi gereken yapıyı verdi. Vatandaşların resmî görevleri, milislerin teşkilatı ve gücü böylece düzenlenmişti.

Takip eden on yıllarda, Sivil Muhafızlarının, düzenli orduya yönetim ve koruma görevlerinde yardımcı olmak gibi, yerine getirmesi gereken yalnızca küçük görevleri vardı. Askerlik hizmetine tabi olan Lübeck vatandaşlarının bağlılıkları zamanla önemli ölçüde azaldı; Milislerin eğitim düzeyi ve kullanışlılığı, özellikle 1850'den sonraki yıllarda önemli ölçüde düştü, bu nedenle yurttaş muhafızları genellikle ciddi operasyonlar için uygunsuz ve işe yaramaz olarak görülüyordu.

1867'de Prusya ile yapılan askeri sözleşmenin sonuçlanması, 1 Kasım 1867'de resmen feshedilen Sivil Muhafızlarının da sonunu getirdi.

Organizasyon ve güç[değiştir | kaynağı değiştir]

21 Eylül 1814 tarihli Senato kararnamesine göre, Sivil Muhafızları, toplamda yaklaşık 1.680 adamla 14 piyade bölüğü ve birlikte yaklaşık 240 adam olan iki avcı bölüğünden oluşan dört taburdan oluşuyordu. Avcı birimleri 1831'den sonra dağıtıldı.

21 Ekim 1827 tarihli bir Senato kararnamesi, 1830'da uygulanan bir yeniden yapılanma oluşturdu. Buna göre, Sivil Muhafızları, dört bölük ve toplam 780 kişiden oluşan aktif bir taburun yanı sıra dört bölük ve toplam 420 kişiden oluşan yedek bir taburdan oluşuyordu.

Ayrıca çevredeki kırsalda Lübeck'e ait Landsturm adlı bir Landwehr birliği vardı. Hedef gücü, sırayla beş tabur oluşturan 15 bölükte 2.754 askerdi. Kısmen silahlanma eksikliği nedeniyle Landsturm'un askeri kuvveti düşüktü.

Üniforma[değiştir | kaynağı değiştir]

Lübeck Sivil Muhafızları tamamen bir milis oluşumu olmasına rağmen, 1814'ten sonra üniformalı hale geldi. Yeşil giyen normal ordunun aksine, ana renk maviydi. Sadece avcıların yeşil önlükleri vardı. Piyade yakaları kırmızıydı. Başlangıçta kuyruk benzeri etekler, 1845 civarında Prusya tarzı zırhlı eteklerle değiştirildi.

Headgear aslen yüksek siyah bir shako idi; avcılar Fransız tarzı kürk şapkalar giydiler. Paltodan sonra, Prusya modeline göre çivili miğfer tanıtıldı.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Schlürmann, Jan. Nordelbische Militärgeschichte, Das Militär der Freien und Hansestadt Lübeck 1623–1867, S. 165-204 (Sample Article). 9 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2023.