Kyōka Izumi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kyōka Izumi
Kyōka Izumi
Kendi dilinde adı泉 鏡太郎
DoğumKyōtarō Izumi
4 Ekim 1873(1873-10-04)
Kanazawa, Japonya
Ölüm7 Eylül 1939 (65 yaşında)
Tokyo, Japonya
MeslekYazar
DilJaponca
MilliyetJapon
TürRoman, kısa hikayeler, haiku

Kyōtarō Izumi (Japonca泉 鏡太郎, romanizeIzumi Kyōtarō; 4 Kasım 1873-7 Eylül 1939) veya takma adıyla Kyōka Izumi (泉 鏡花), Japon yazar. Savaş öncesi dönemde aktif olan romanların, kısa öykülerin ve kabuki oyunlarının yazarıydı.

Kyōka'nın yazıları, o dönemde edebiyat sahnesine hakim olan natüralist yazarlarınkinden büyük ölçüde farklıydı. Kyōka'nın eserlerinin çoğu, toplumun sürrealist eleştirileridir.[1] En çok, modern çağda kendi kişisel estetik ve sanat vizyonuyla yumuşattığı Japon sanatı ve edebiyatındaki erken Edo döneminin eserlerinden büyük ölçüde etkilenen doğaüstü hikâyeleri tercih eden karakteristik bir Romantizm markasıyla tanınır.

Aynı zamanda modern Japon edebiyatının en üstün stilistlerinden biri olarak kabul edilir ve düzyazısının zorluğu ve zenginliği, diğer yazarlar ve eleştirmenler tarafından sıklıkla not edilmiştir. Natsume Sōseki ve takma adlara sahip diğer Japon yazarlar gibi, Kyōka da genellikle gerçek adından çok takma adıyla bilinir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Poulton, Cody M., and Gabrielle H. Cody. "Izumi Kyōka (1873 - 1939)." The Columbia Encyclopedia of Modern Drama. Vol. 1. N.p.: Columbia UP, 2007. 723. Print.

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]