Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası
KısaltmaKKTC CSO
Kuruluş tarihi2015
Orkestra şefiAli Hoca
KonumKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Resmî sitehttps://kktccso.gov.ct.tr/

21 Nisan 2014 tarihinde KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilen KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Yasası ile oluşturulan orkestra Ocak 2015'ten itibaren Kuzey Kıbrıs'ta ve Türkiye Cumhuriyeti'nde aktif olarak konserler vermektedir.[1] Orkestra şefi 2015'ten itibaren Ali Hoca'dır.

İlk konserini 28 kasım 2015 tarihinde veren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası; Alexander Markov, Fazıl Say, Rüya Taner, Antonio Pirolli ve daha pek çok sanatçıyla birlikte konserler vermiş ve vermeye devam etmektedir.[2]

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilk opera eseri olma özelliğini taşıyan iki perdelik Arap Ali Destanı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devlet Opera ve Bale Koordinasyon Merkezi (KKTCDOB), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Opera ve Balesi ve KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ortaklığı ile 21 Eylül 2019 tarihinde sahnelemesi yapılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "KKTC CSO". KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (KKTC CSO). 16 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  2. ^ "20. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Müzik Festivali soprano Burcu Uyar& KKTC CSO konseri ile devam ediyor". BRTK (İngilizce). 7 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2023.