Kutsal Havariler Kilisesi, Atina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kutsal Havariler Kilisesi, Atina
İç Mekan

Kutsal Havariler Kilisesi, Solaki Kutsal Havarileri olarak da bilinir (Yunanca: Άγιοι Απόστολοι Σολάκη), Yunanistan, Atina'nın Antik Agorası'nda , Attalos Stoası'nın yanında yer alır ve 10. yüzyılın sonlarına tarihlenir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

"Solakis" adı belki kilisenin yenilenmesine katkıda bulunanların soyadından ya da 19. yüzyılda kilisenin etrafındaki yoğun nüfuslu alan için "Solaki" den alınmıştır.

Kilise, Hepraestus Tapınağı dışında Agora'daki kuruluşundan bu yana sağlam bir şekilde günümüze kalan tek anıt olarak ve mimarisi için özellikle önemlidir: Atina'daki orta Bizans döneminin ilk önemli kilisesiydi ve "Atina tipi" denilen formun başlangıcını işaret ediyor, basit dört sütunu Yunan Haçı Plan formlarıyla başarıyla birleştiriyor. Kilise kısmen 2. yüzyıldan kalma bir nymphaion üzerine inşa edilmiş ve 1954 ve 1957 arasındaki restorasyonlarda asıl haline getirilmiştir.

Çeşitli onarım ve rekonstrüksiyonların kanıtlarından, dört farklı bina aşaması ayırt edilebilir. Orijinal planı, dört tarafında apsisi ve batı tarafında bir narteksi olan ve dört sütunu bir kubbeyi destekleyen bir haç planıdır. Sunak ve zemin aslen mermerden yapılmıştır. Dış duvarlardaki karolar Kufik benzeri dekoratif desenlere sahiptir.

Orta koridorda günümüze kalan birkaç duvar resmi ise 17. yüzyıla tarihlenmektedir ve civardaki diğer kiliselerden resimler de kilisenin içerisine yerleştirilmiştir.

Kilisenin ana kubbesinde bulunan freskler.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]