Kusursuz Hizmet Madalyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Kusursuz Hizmet İçin" Madalyası
Madalyanın önden görünüşü
 Sovyetler Birliği tarafından verilir
TürAskeri Madalya
Olası Hak
Sahipleri
SSCB Vatandaşları
Gerekçe10,15 ve 20 yıllık iyi çalışma yılı için verilirdi.
Tanım25 Ocak 1958
1.sınıf
1.sınıf
2.sınıf
2.sınıf
3.sınıf
3.sınıf

Kusursuz Hizmet Madalyası, (RusçaМедаль «За безупречную службу») Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Biriliği'nde Silahlı Kuvvetler, İçişleri Bakanlığı ve Komunist Parti Genel Sekreterliği personeline 10, 15 ve 20 yıllık hizmet karşılığı verilen bir madalya idi.[1]

Madalya yönetmeliği[değiştir | kaynağı değiştir]

25 yıllık hizmet için "Lenin Nişanı", 20 yıllık hizmet için "Kızıl Bayrak Nişanı", 15 yıllık için "Kızıl Yıldız Nişanı" ve bu türden yüz binlerce ödül, orijinal kriterlerine göre kazanılan Siparişlerin ödüllerini ciddiyetle devalüe etti. 14 Eylül 1957 tarihli SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararnamesinde "Kusursuz Hizmet İçin" bakanlık / bölüm düzeyinde madalyanın kurulmasını teşvik etme niyeti belirtildi. Bu, 25 Ocak 1958 tarihli İçişleri Savunma Bakanları ve SSCB Devlet Güvenliği Komitesi Başkanı "Kusursuz Hizmet İçin" Madalyayı belirleyen ortak bir karara yol açtı.

"Kusursuz Hizmet Madalyası"nın üç sınıfı vardı. 10 yıllık hizmet karşılığı 3'üncü sınıf, 15 yıllık hizmet karşılığı 2'inci sınıf ve 20 yıllık hizmet karşılığı olarak da en üst seviye olan 1'inci sınıf "Kusursuz Hizmet Madalyası" verilirdi. Üçüncü sınıftan birinci sınıfa, SSCB Savunma Bakanlığı, SSCB İçişleri Bakanlığı askerî personel ve Kamu Düzenini Koruma Bakanlığı üyelerine sırayla verildi. Göğsün sol tarafında "Kusursuz Hizmet Madalyası" takılırdı ve SSCB'nin diğer ödüllerinin de bulunduğu bir sırada, birinci sınıftan üçüncü sınıfına kadar sırayla yerleştirildi. Rusya Federasyonu nişan ve madalyaları ile birlikte taşınırsa, "kusursuz hizmet madalyası" önceliklidir.[2]

Madalyanın biçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kusursuz Hizmet Madalyası, hem ön hem de arka yüzünde kabartmalar bulunan 32 milimetre çapında ve daire şeklinde bir madalyondu. Ön yüzünde, çekiç ve orak ile beş köşeli büyük bir yıldız kabartması bulunur. Bu kabartmaların etrafında yine kabartma şeklinde defne çelengi bulunur.

Birinci sınıf madalya, ilk zamanlarda gümüşten, 1965'ten sonra ise gümüş kaplı pirinçten yapılmıştır. Onun önündeki merkezi yıldız kırmızı ile emaye edildi. Kurulduğu andan itibaren ikinci sınıf madalya da, gümüş kaplı pirinçten yapılmıştı, oysa onun başında merkezi yıldız hariç idi. Üçüncü sınıf madalya her zaman sağlam pirinçten vuruldu.

Birinci Sınıf Yüz Birinci Sınıf Ters İkinci Sınıf Yüz İkinci Sınıf Ters Üçüncü Sınıf Yüz Üçüncü Sınıf Ters
Genel Kamu Düzeni Korunması Bakanlığı Genel İçişleri bakanlığı Common Silahlı Kuvvetler

Aşağıda, Kusursuz Hizmet Madalyası almaya hak kazanan kişilerden bazılarının isimlerini bulabilirsiniz:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]