Kullanıcı:WhiteDark/Madde 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rothschild ailesinin amblemi

Rothschild Ailesi, Hanedanın kurucusu, Frankfurt'ta 1744'te doğan Eşkenaz Yahudisi Mayer Amschel Rothschild'dir. Frankfurt'ta faizle borç para veren fırsatçı bir tefeci olarak işe başlayan Rothschild bu alanda gelişerek bugün dünya para piyasalarını ve devletleri yöneten bir hanedanlığın kurulmasını sağlamıştır.

Beş oğlunu, Avrupa'nın diğer finans merkezlerine göndererek Rothschild hanedanını kurdu. Beş ok ile sembolize edilen Rothschild hanedanının varisleri, finans dünyasında izledikleri yayılmacı politika sonucunda Avrupa ekonomisini büyük ölçüde kontrol altına aldılar.

Baba Rothschild oğullarını Avrupa'nın değişik büyük ve gelişmiş iş merkezleri olan şehirlerine göndererek oralarda finansla ilgili kendi işlerini kurmalarını istedi. Amschel Mayer Frankfurt'ta kaldı. Solomon Mayer Viyana'ya, Karl Mayer Napoli'ye, James Jacob Mayer Paris'e ve Nathan Mayer de Londra'ya gitti.

İngilter'ye giden Nathan Mayer, Nathan Mayer von Rothschild, ilk önce Manchester'da tekstil işine girdi ve daha sonra Londra'da N M Rothschild & Sons bankasını kurdu.. 1816'da Viyana'ya giden Salomon Mayer, Habsburg hükümet bankacılığında kilit kişi oldu. Bu arada Avusturya'nın ünlü devlet adamı Metternich'le çok yakın ilişkiler kurdu.

Anselm Salomon, Viyana'da, beş Yahudi ailesi; Arnstein, Eskeles, Geymuller, Stein ve Sina tarafından paylaşılan banka tekelini devraldı.

1821'de Napoli'ye giderek orada bir şube açan Karl Mayer ise İtalya'nın en önde gelen bankeri oldu. Sardunya, Sicilya, Napoli'ye hatta Vatikan'a dahi büyük miktarlarda borç verdi. Diğer dört oğlu da Rothschild ailesi üyeleriyle evlendiler.

1812 yılında Paris'e giden James Jacob Mayer, Rothschild Freres şirketini kurdu. Fransa Yahudi cemaati ve yönetimle iyi bağlar kurarak, Fransa'yı İngiltere'yle birlikte Rothschild'lerin en önemli kalesi durumuna soktu. 27 Temmuz 1844'te Mazzini şöyle diyordu: Eğer Rothschild isterse Fransa'nın kralı olabilir.

1909 baskılı Jewish Encyclopedia'da ise Rothschild'lerin Fransa'daki gücü şöyle açıklanıyordu: 1848 yılında Paris bankacıların toplam 352 milyon frankı olduğu halde, yalnızca Rothschild, Paris'te 600 milyon franka sahipti.

Nathan Mayer Rothschild 1836'da ölünce en büyük oğlu Lionel Nathan Rothschild başa geçti ve sadece Londra bölümünün iş bağlantılarını sağlamakla kalmadı, ayrıca İngiliz Yahudi toplumunun 30 yıl liderliğini de yaptı. Mali operasyonlarından bazıları; Kırım Savaşı'nı devam ettirecek 16 milyon poundluk borcun sağlanması ve 1875'te İngiltere'de "İngiliz asilzadesi" ünvanını kazanan ilk Yahudiydi.

Alman tarihçi Werner Sombart, Jews and Modern Capitalism adlı kitabında şöyle der: 1820 sonrasındaki dönem 'Rothschildler'in çağı' olarak bilinir. Öyle ki yüzyılın ortasında finans çevrelerinde şu yargı genel bir inanç haline gelmişti: Avrupa'da tek güç vardır, bu da Rothschild'lerdir. [1]

John Reeves ise, The Rothschilds; The Financial Rulers of Nations adlı kitabında şöyle yazar:

Nathan Rothschild'ın İngiliz Hükümetine ilk yardımı 1819 da 60 milyon dolar olmak üzere; 1818-1832 arasında 105.400.000 dolar miktarında sekiz adet borç verdi; yaklaşık 700 milyon dolarlık 18 adet hükümet borcu oluşturdu. Etkileri o kadar güçlüydü ki, hiçbir savaş Rothschild'lerin yardımı olmadan gerçekleşemezdi. Politika ve ticaret dünyasında öyle güçlü bir pozisyona yükseldiler ki bir anlamda Avrupa'nın diktatörleri oldular. [2]

Öyle ki;Nathan Mayer Rothschild'in tahtını devralan oğlu Lionel de Rothschild (1808-1879), 1875 yılında İngiliz Hükümeti'nin Süveyş Kanalı alımını finanse etmiştir.

Siyonizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayer Amschel Rothschild'in ünlü torunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Rothschilds: Portrait of a Dynasty ( ISBN 1-56836-220-X )
  • Sombart, Werner (1911): Die Juden und das Wirtschaftsleben.(Kapitalizm ve Yahudiler), Leipzig: Duncker & Humblot. Several English translations, incl. (1951): The Jews and Modern Capitalism. Glencoe, IL: Free Press.
  1. ^ Vikipedia26 Ağu 2007 03:04:00 GMT tarihinde kaydedilmiş önbellek görüntüsüdür.
  2. ^ Amazon.com29 Ağu 2007 04:02:15 GMT tarihinde kaydedilmiş önbellek görüntüsüdür.