Edmond James de Rothschild

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Baron Abraham Edmond Benjamin James de Rothschild (19 Ağustos 1845 - 2 Kasım 1934) Rothschild bankacılık ailesinin Fransız bir üyesiydi. Siyonizmin güçlü bir destekçisi olan büyük bağışları, ilk yıllarında harekete önemli destek sağladı ve bu da İsrail Devleti'nin kurulmasına yol açtı.[1][2][3]

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Rothschild bankacılık hanedanının Fransız şubesinin bir üyesi olan Paris, Boulogne-Billancourt'un Paris banliyösünde, James Mayer Rothschild ve Betty von Rothschild'in en küçük çocuğu olan Hauts-de-Seine'de doğdu. İkinci Cumhuriyet ve İkinci İmparatorluk dünyasında büyüdü ve ilk Franco-Prusya Savaşı'nda bir asker "Garde Mobile" idi.

1877'de, Napoli'nin Rothschild bankacılık ailesinden Wilhelm Carl von Rothschild'in kızı olan Napoli'li Adelheid von Rothschild ile evlendi ve üç çocuğu vardı: James Armand Edmond, Maurice Edmond Karl ve Miriam Caroline Alexandrine.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1934'te Baron de Rothschild, Boulogne-Billancourt, Château Rothschild'de öldü. Karısı bir yıl sonra 29 Aralık 1935'te öldü. Nisan 1954'e kadar Paris'teki Père Lachaise Mezarlığı'na, kalıntıları bir deniz fırkateyninde gemiye nakledilene kadar interred edildi.

Hayfa limanında, gemi sirenler ve 19 silah selamı ile karşılandı. Eski Başbakan David Ben-Gurion ile Edmond de Rothschild ve karısının Zichron Ya'akov ve Binyamina kasabalarının yakınında bulunan Ramat HaNadiv Anıt Bahçeleri'ne yeniden katıldığı ve her ikisinin de yardımına yardım ettiği bir devlet cenaze töreni düzenlendi ve ailesinin şerefine isimlendirilir.

Anma[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahudi hayırseverliği için Baron Edmond, "HaNadiv HaYadu'a", ("Bilinen Hayırsever" veya "Ünlü Hayırsever" için İbranice) olarak anıldı ve anısına oğlu Knesset için bina inşa etmek için fonları miras bıraktı. İsrail'in 1982/5742 Bağımsızlık Daycoin'i Edmond de Rothschild'in anısına adanmıştır ve İsrail'deki ilk projelerinin yüzüncü yıldönümüdür. 1982'den 1986'ya kadar İsrail Bankası, 500 İsrail şekeli notunda portresini kullandı.

Tel Aviv'deki Rothschild Bulvarı'nın adı, İsrail'in dört bir yanında kuruluşuna yardımcı olduğu çeşitli yerlerden. Bulmasına yardım ettiği şehir Rishon LeZion, merkezi caddelere Rothschild Caddesi adını verdi ve 1996 yılında Rothschild Alışveriş Merkezi kuruldu. Ondan sonra Boulogne-Billancourt'daki Parc Edmond de Rothschild (Edmond de Rothschild Parkı) da adlandırılmıştır.

Sanatsal ve hayırseverlik ilgi alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Edmond de Rothschild, Boulogne-Billancourt'daki Château Rothschild'i miras aldı ve Seine-et-Marnedépartement'ta Gretz-Armainvilliers'deki Château Rothschild d'Armainvilliers'a sahipti.

Edmond, bankacılıkta çok az aktif rol aldı, ancak sanatsal ve hayırseverlik alanlarını takip etti ve Institut Henri Poincaré, Institut de Biologie fiziko-chimique, Merkezi Ulusal de la Recherche Scientifique, Madrid'deki Casa Velázquez gibi bilimsel araştırma kurumlarının kurulmasına yardımcı oldu. ve Londra'daki Fransız Enstitüsü.

1907 yılında kurucu üye olarak Fransız Ulusal Doğa Tarihi Derneği Dostları'nın kuruluşuna fon ve destek sağladı. Fransız Académie des Beaux-Arts üyesi olarak görev yaptı ve sponsor oldu. Mısır'daki Charles Simon Clermont-Ganneau, Suriye'deki Eustache de Lorey ve Filistin'deki Raymond Weill'in arkeolojik kazıları.

Edmond de Rothschild, 40.000'den fazla gravür, yaklaşık 3.000 çizim ve 500 resimli kitaptan oluşan Louvre'a miras bıraktığı önemli bir çizim ve gravür koleksiyonu aldı. Bu hediyeye Rembrandt tarafından yüzden fazla gravür ve çizimler dahil edildi. Sanat koleksiyonunun bir kısmı oğlu James A. de Rothschild'e aitti ve şimdi Waddesdon Manor'daki Ulusal Güven koleksiyonunun bir parçası. Bununla birlikte, 1882'de Edmond sanat alımlarını kesti ve Güney Suriye'de (Osmanlı Filistin) arazi satın almaya başladı.

Siyonizm

Rishon LeZion'daki ilk siteyi finanse eden Siyonist hareketin önde gelen savunucusu oldu. Yahudi vatanı kurma hedefinde sanayileşmeyi ve ekonomik kalkınmayı destekledi. 1924 yılında 125.000 dönümden (50.586 ha) fazla arazi satın alan ve iş girişimleri kuran Filistin Yahudi Kolonizasyon Derneği'ni (PICA) kurdu.

Edmond de Rothschild, İsrail'in şarap endüstrisinde de önemli bir rol oynadı. Osmanlı Filistin'deki yöneticilerinin denetimi altında çiftlik kolonileri ve üzüm bağları kurulmuş ve Rishon LeZion ve Zikhron Ya'akov'da iki büyük şaraphane açılmıştır.

Rothschild'in mühendisler tarafından elektrikle ilgili yerleşimleri desteklemek ve araştırmayı desteklemek ve bir elektrik üretim istasyonunun finanse edilmesini finanse etmek için 50 milyon doların üzerinde harcama yaptığı tahmin ediliyor. Rothschild şarap imalathanelerine şişe tedarik edecek bir cam fabrikasını finanse etti.

Rothschild, Paris'te Meir Dizengoff ile tanıştı ve Mizaga adlı yeni fabrikayı başlatmak ve yönetmek için Dizengoff'u seçti. Dizengoff 1892'de Tantura'da fabrikayı açtı ve yaklaşık iki yıl boyunca fabrikayı yönetti. Mizaga, Osmanlı Filistin'deki ilk Yahudi fabrikasıydı.

Yahudiler ve Araplar, en kötü rahatsızlık dönemlerinde bile Arap sıkıntısı olmadan Rothschild'in topraklarında dostane bir şekilde yaşadılar.

Tarihçi Albert M. Hyamson'a göre, "Rothschild Filistin Yahudilerinin baskın ilgisinin güven ve Satın aldığı toprağın Arap uygulayıcılarının çıkarları asla göz ardı edilmedi, ancak kalkınma yoluyla bu toprağı eski büyüklüğünün on katını koruyabildi. ”

Edmond de Rothschild olmasa da kapsayıcı bir hükûmeti her zaman destekleyici - 1931'de Yahuda Magnesthat'a önerdi: "Onları (Arapları) güçlü bir eliyle tutmalıyız" - 1934'te Milletler Cemiyeti, "Gezgin Yahudilere bir son verme mücadelesinin, sonuç olarak Gezgin Arap'ın yaratılmasını sağlayamayacağını" belirten Milletler Cemiyeti.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

waddesdon.org 22 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kotzin, Daniel P. (17 Ağu 2010). "Judah L. Magnes: An American Jewish Nonconformist". Syracuse University Press – Google Books vasıtasıyla. 
  2. ^ Smith, David Whitten; Burr, Elizabeth Geraldine (21 Ağu 2014). "Understanding World Religions: A Road Map for Justice and Peace". Rowman & Littlefield. 18 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020.