Kullanıcı:Nyxaros/Çalışma2

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Marilyn Monroe, 1 Haziran 1926 tarihinde Los Angeles, Kaliforniya'daki Los Angeles Genel Hastanesi'nde Norma Jeane Mortenson olarak dünyaya geldi. Annesi Gladys Pearl Baker (evlilik öncesi soyadı Monroe; 1902–1984), yüzyılın başında Kaliforniya'ya göç eden fakir bir Ortabatılı ailenin çocuğu olarak Meksika'daki Piedras Negras, Coahuila'da doğmuştu. 15 yaşında Gladys, kendisinden dokuz yaş büyük ve istismarcı bir adam olan John Newton Baker ile evlendi. Robert (1918–1933) ve Berniece (1919–2014) adında iki çocukları oldu. Gladys, 1923'te boşanma ve tek velayet için başarılı bir şekilde dava açtı, ancak Baker çocukları kısa süre sonra kaçırdı ve onları doğduğu yer olan Kentucky'ye götürdü.

Monroe 12 yaşına kadar bir kız kardeşi olduğunu öğrenmedi ve 1944'te 17 veya 18 yaşındayken ilk kez kardeşiyle tanıştı. Boşanmanın ardından Gladys, Consolidated Film Industries'de negatif film montajcısı olarak çalıştı. 1924'te Martin Edward Mortensen ile evlendi, ancak sadece aylar sonra ayrıldılar ve 1928'de boşandılar. 2022'de DNA testi, Monroe'nun babasının Gladys'in birlikte çalıştığı Charles Stanley Gifford (1898–1965) olduğunu gösterdi. 1925'te bir ilişki olan Monroe'nun, Gifford'un ilk karısı olan bir kız kardeşi Doris (1920–1933) ve bir erkek kardeşi Charles (1922–2015) ile olan evliliğinden iki üvey kardeşi daha vardı.

Gladys zihinsel ve finansal olarak bir çocuk için hazırlıksız olmasına rağmen, Monroe'nun erken çocukluk dönemi istikrarlı ve mutluydu. Gladys, kızını kırsal kesimdeki Hawthorne kasabasında Evanjelik Hıristiyan üvey anne babası Albert ve Ida Bolender'ın yanına yerleştirdi. Ayrıca, çalışmak için şehre geri taşınmak zorunda kalana kadar orada altı ay yaşadı. Daha sonra hafta sonları kızını ziyaret etmeye başladı. 1933 yazında Gladys, Home Owners' Loan Corporation'dan aldığı krediyle Hollywood'da küçük bir ev satın aldı ve yedi yaşındaki Monroe'yu onun yanına taşıdı.

Evi kiracılar, aktörler George ve Maude Atkinson ve kızları Nellie ile paylaştılar. Ocak 1934'te Gladys zihinsel bir çöküntü yaşadı ve paranoid şizofreni teşhisi kondu. Bir huzurevinde birkaç ay kaldıktan sonra Büyükşehir Devlet Hastanesine yatırıldı. Hayatının geri kalanını hastanelerin içinde ve dışında geçirdi ve Monroe ile nadiren temas halindeydi. Monroe eyaletin koruması altına girdi ve annesinin arkadaşı Grace Goddard, kendisinin ve annesinin işlerinin sorumluluğunu üstlendi.


Monroe 12 yaşına kadar bir kız kardeşi olduğunu öğrenmedi ve 17 veya 18 yaşındayken ilk kez 1944'te kardeşiyle tanıştı. Boşanmadan sonra, Gladys Consolidated Film Industries'te film negatif kesici olarak çalıştı. 1924'te Martin Edward Mortensen ile evlendi, ancak sadece birkaç ay sonra ayrıldı ve 1928'de boşandı. 2022'de yapılan DNA testi, Monroe'nun babasının, Gladys'in bir iş arkadaşı olan ve 1925'te bir ilişkisi olan Charles Stanley Gifford (1898-1965) olduğunu gösterdi. Monroe'nun ayrıca Gifford'un ilk eşiyle olan evliliğinden iki üvey kardeşi vardı: bir kız kardeş, Doris (1920-1933) ve bir erkek kardeş, Charles (1922-2015).

Gladys, bir çocuk için zihinsel ve finansal olarak hazırlıksız olsa da, Monroe'nun erken çocukluğu istikrarlı ve mutluydu. Gladys, kızını evangelik Hristiyan bakım verenleri Albert ve Ida Bolender ile Hawthorne'daki kırsal bir kasabada birlikte yaşaması için yerleştirdi. Ayrıca burada altı ay yaşadı, ancak iş bulmak için şehre geri dönmek zorunda kaldı. Daha sonra hafta sonları kızını ziyaret etmeye başladı. 1933 yazında Gladys, Ev Sahipleri Kredi Kurumundan aldığı bir krediyle Hollywood'da küçük bir ev satın aldı ve yedi yaşındaki Monroe'yu yanına taşıdı.

Evde George ve Maude Atkinson adlı kiracılar, Nellie adlı kızlarıyla birlikte yaşadılar. Ocak 1934'te Gladys zihinsel bir çöküş geçirdi ve paranoid şizofreni teşhisi kondu.