Kullanıcı:Lalunejaune/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çanakkale Deniz Müzesi şanlı Türk Deniz Tarihi'ni, Denizci Türk Büyüklerimizi, Çanakkale Deniz Zaferi özelinde Çanakkale Muharebeleri’ni ve Cumhuriyet Dönemi Donanması'nı ziyaretçilerimize bilimsel yöntem ve tekniklerle anlatan seçkin bir müzedir.[1]

Çanakkale Deniz Müzesi'nde sergilenen objeler; savaş alanlarında yüzey araştırması yapılarak, köyler taranarak bağışlanan ve toplanan objelerden oluşmaktadır. [2]

Çanakkale Deniz Müzesi muhtelif kısımlardan oluşmaktadır:

Nusret Mayın Gemisi[değiştir | kaynağı değiştir]

1982 senesinde İstanbul'da Taşkızak Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilen Nusret Mayın Gemisi'nin 1/1 ölçülerinde aynı yapımı, Çimenlik Parkı içinde özel olarak inşa edilmiş bir platformda sergilenmektedir.

Gemi girişinde plan ve fotoğraflarla Nusret Mayın Gemisi'nin öyküsü anlatılmaktadır. Alt güvertede Çanakkale Deniz Savaşı'nın seyri panolarla ve dijital sunumlarla anlatılmakta, döneme ait orijinal eşya, Nazmi Bey'e ait beratlar, Çanakkale Savaşı ile ilgili Osmanlıca ve Latince yayınlanan gazeteler sergilenmektedir. Ayrıca gemi güvertesinde aslına uygun olarak inşa edilmiş mayın rayları ve mayınlar bulunmaktadır.

Çanakkale Savaşları İhtisas Kütüphanesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yerli ve yabancı tüm kaynakların toplanıp derlenmesinin amaç edildiği kütüphanedir.

Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye)[değiştir | kaynağı değiştir]

1462-63 yıllarında İstanbul'un savunulması amacıyla boğazın en dar yerine yaptırılan iki kaleden biri olan Çimenlik Kalesi zaman içinde doğan ihtiyaçlara göre tadil edilmiş ve 18 Mart 1982 tarihinde müze olarak hizmete girmiştir.

Hediyelik Eşya Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze girişinde sol tarafta yer alan bu binada, Türk Denizciliği ve Çanakkale Savaşları'na ait çeşitli yayınlar satışa sunulmaktadır. Yanı sıra, denizsel çağrışımlar yaratan hediyelik eşya da satıştadır.

Resim ve Fotoğraf Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

1927 senesinde inşa edilen müze binası erken Cumhuriyet dönemi mimari izlerini taşımaktadır. Binanın ana girişinin sağına ve soluna yerleştirilmiş iki kitabede sırasıyla "Müteahid Nafiz Nuri Mühendis 1927" ve "Mimar Arif Süleyman 1927" yazmaktadır.

İlk olarak Müstahkem Mevki Komutanlığı, ardından Deniz Birlikleri Komutanlığı ve Askerî Lojman olarak kullanılmış olan bu bina, 1982 senesinde Resim ve Fotoğraf Galerisi olarak müzeye çevrilmiştir.

Üç katlı binanın zemin katında mayınlar, birinci katında 18 Mart 1915 Deniz Zaferi'nin canlandırıldığı boğaz maketi, döneme ait fotoğraflar, üniformalar, bayraklar, silahlar ve askerî malzemeler ve ikinci katında dördüncü dönem asker ressamlardan Mehmet Ali Laga'ya ait 97 adet kara kalem ve sulu boya tablolar sergilenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı, Çanakkale Deniz Müzesi tanıtım broşürü
  1. ^ "Çanakkale Deniz Müzesi | Turkish Museums". Turkish Museum (İngilizce). Erişim tarihi: 2024-04-18. 
  2. ^ "ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ". Kültür Portalı. Erişim tarihi: 2024-04-18.