Kullanıcı:Heidelbergensis/Horatio Nelson

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Horatio Nelson

Amiral Horatio Nelson'ın 1799'da Lemuel Francis Abbott tarafından yapılmış portresi
Doğum29 Eylül 1758(1758-09-29)
Burnham Thorpe, Norfolk, İngiltere
Ölüm21 Ekim 1805 (47 yaşında)
HMS Victory, Trafalgar Burnu açıkları, İspanya
Defin yeriAziz Paul Katedrali
Diğer ad(lar)ı1. Vikont Nelson
1. Bronté Dükü
DinHristiyanlık
EvlilikFrances Herbert Woolward
Çocuk(lar)Horatia Nelson (gayrimeşru)
Ebeveyn(ler)Edmund Nelson
Catherine Suckling
Akraba(lar)Maurice Suckling (dayı)
William Nelson (erkek kardeş)
Lady Hamilton (metres)
Askeri kariyer
BağlılığıBüyük Britanya Krallığı Büyük Britanya
Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Birleşik Krallık
BranşıBüyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliyet Donanması
Hizmet yılları1771-1805
RütbesiBeyaz Koramiral
KomutasıBritanya Akdeniz Filosu
Çatışma/savaşlarıAmerikan Bağımsızlık Savaşı

Birinci Koalisyon Savaşı

İkinci Koalisyon Savaşı

Üçüncü Koalisyon Savaşı

ÖdülleriEn Saygıdeğer Askerî Banyo Tarikatının Nişanı
Hilal Nişanı
Diğerleri
İmza

Horatio Nelson, 1. Vikont Nelson, 1. Bronté Dükü (29 Eylül 1758 - 21 Ekim 1805), yaygın olarak kullanılan diğer adıyla Amiral Nelson, Kraliyet Donanması'nda Koramiral olarak görev yapmış İngiliz deniz subayıydı. Başarılı liderliği, düşmanlarının stratejilerini iyi şekilde kavrayabilmesi ve alışılmamış savaş taktikleri ile özellikle Napolyon Savaşları sırasında İngilizler için bir dizi belirleyici deniz zaferi elde etti. 35 yaşında Korsika'da tek gözünün görüşünü, 38 yaşında ise Santa Cruz de Tenerife'yi ele geçirmek için yapılan başarısız bir girişimde sağ kolunun çoğunu kaybederek çatışmada yaralandı. 1805'te, sıklıkla Britanya'nın tarihindeki en büyük deniz zaferi olarak kabul edilen Trafalgar Muharebesi'nde ordusunun elde edeceği zaferden kısa süre önce vuruldu ve ölümcül yaralar aldı.

Nelson, Norfolk'ta orta gelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve yüksek rütbeli bir deniz subayı olan dayısı Maurice Suckling aracılığıyla donanmaya katıldı. Donanmanın rütbelerinde hızla yükseldi ve 1778'de 20 yaşında kendi filosunu komuta etmeye başlayana kadar, dönemin önde gelen deniz subaylarıyla birlikte görev yaptı. Cesareti ve daha önce görülmemiş savaş taktikleri ile hızlı bir şekilde ünlendi, ancak Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın sona ermesinin ardından hayatının bir dönemini hastalık ve işsizlik ile geçirdi. 1792'de Fransız Devrim Savaşları'nın patlak vermesi, Nelson'ın yeniden hizmete başlamasına fırsat verdi ve bu dönemde çoğunlukla Akdeniz'de görev yaptı. Toulon açıklarında gerçekleşen bir dizi küçük muharebede savaştı ve Korsika'nın ele geçirilmesi ile İtalyan devletleriyle gerçekleştirilen müteakip diplomatik görüşmelerde önemli bir yer edindi. 1797'de, Cape St Vincent Muharebesi'nde HMS Kaptanının komutanıyken kendini gösterdi. 1797'deki Cabo de São Vicente Muharebesi'nde, HMS Captain'i komuta ederken, kendisine verilen emirlere uymayıp elde ettiği zafer ile şöhretini arttırdı.

Muharebeden kısa süre sonra; Nelson, İngiliz saldırısının başarısız olduğu Santa Cruz de Tenerife Muharebesi'nde yer aldı ve çatışmada sağ kolundan vurularak yaralandı, bu yüzden iyileşmek için İngiltere'ye dönmek zorunda kaldı. Ertesi yıl, Nil Muharebesi'nde Fransızlara karşı belirleyici bir zafer elde etti. Osmanlı İmparatorluğu tarafından Nelson'a bu hizmeti için Hilal Nişanı verildi. Zafer sonrasında, Fransız istilasına karşı Napoli Krallığı'nı savunmak için Akdeniz'de kaldı. 1801'de Baltık Denizi'ne gönderildi ve burada Danimarkalılara karşı Kopenhag Muharebesi'ni kazandı. Fransız ve İspanyol filolarının Toulan'daki ablukasını komuta etti ve ablukadan kaçmalarından sonra onları Batı Hint Adaları'na ve oradan Avrupa'ya geri kovaladı, ancak düşman filolarını yakalayıp muharebeye çekemedi. Hızlıca İngiltere'ye döndükten sonra 1805'te Cádiz ablukasının komutasını devraldı. 21 Ekim 1805'te Fransız ve İspanyol filoları abluka altındaki limandan çıktı ve Nelson'ın filosu onlarla Trafalgar Muharebesi'nde çarpışmaya girdi. Muharebe, Britanya'nın tarihteki en büyük deniz zaferlerinden biri oldu, ancak, HMS Victory üzerinde olan Nelson, bir Fransız nişancısı tarafından vuruldu ve ölümcül şekilde yaralandı. Naaşı İngiltere'ye geri getirildi ve kendisi için bir devlet cenaze töreni düzenlendi.

Nelson'ın hayatı boyunca kazandığı zaferler ve Trafalgar'daki ölümü, ölümünden sonra Britanya'da bir kahraman olarak anılmasını sağladı. Muharebenin başlamasından hemen önce Nelson'ın askerlerine verdiği işaret olan "England expects that every man will do his duty", günümüzde hâlâ sıklıkla alıntılanmaya ve atıfta bulunulmaya devam etmektedir. Kendisinin anısına Londra'nın Trafalgar Meydanı'ndaki Nelson Sütunu ve Edinburgh'daki Nelson Anıtı gibi birçok anıt inşa edilmiştir ve mirası günümüzde etkili olmaya devam etmektedir.