Kukoi Samba Sanyang

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kukoi Samba Sanyang
Gambiya Devlet Başkanı
Görev süresi
30 Temmuz 1981 - 5 Ağustos 1981
Yerine gelen Hifikepunye Pohamba
Kişisel bilgiler
Doğum 1952
Ongandjera
Ölüm 18 Haziran 2013

Kukoi Samba Sanyang (1952 - 18 Haziran 2013), Gambiyalı siyasetçi. Sanyang, Afrika ülkesi Gambiya'da 1981 yılında bir kısım milis güçlerin de desteği ile gerçekleştirdiği darbe sonucu 30 Temmuz 1981 ile 5 Ağustos 1981 arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Sanyang 1981 yılında devlet başkanı Dawda Jawara'nın Galler Prensi Charles'in düğün merasemi için Londra'da bulunduğu bir dönemde, desteğini aldığı bir kısım milis güç ile darbe gerçekleştirerek Jawara'nın makamdan indirildiğini açıklayarak kendisini Ulusal Devrim Konseyi başkanı olarak devlet başkanı olarak ilan etmiştir. Bu gelişmeler neticesinde halihazırda ülkede konuşlu bulunan Senegal birliklerinden yardım talep eden Jawara, birliklerin müdahalesi sonucu beş günün sonunda darbe bastırılmıştır.

Bu darbenin başarısızlıkla sonuçlanması sonrasında darbeye katılan 35 darbe destekçisi ölümle cezalandırılmış, yurt dışına kaçan Sanyang ise bu cezadan kurtulmuştur.

Sanyang ilerleyen dönemlerde Liberya'da yaşanan iç savaşta Charles Taylor'ın yanında yer almış ve onunla birlikte mücadele etmiştir. Bu birliklerin bir bölümü Kasım 1996 devlet başkanı Yahya Jammeh'e karşı darbe yapmak üzere bulundukları Gambiya'nın doğu bölgelerinde yakalanmıştır. Sanyang daha sonra Taylor ile devrim fikirlerinin uyuşmadığını belirterek onu bırakmıştır. Bu olaydan sonra Burkina Faso'ya geçen Sanyang burada Ouagadougou'da bir bar açmıştır.[1]

2003 yılında ülkesine geri dönen Sanyang, Ocak 2006 yılında Afrika Demokratik Kongresi'nin genel sekreteri olarak yaptığı açıklamada devlet başkanı Jammah'ın makamdan indirilmesi gerektiğini açıklamıştır.

18 Haziran 2013'te Mali'nin başkenti Bamako'da ölmüştür.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Development: Critical Concepts in the Social Sciences, by Stuart Corbridge. Book review
  2. ^ "Sanyang hayatını kaybetti". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2015.