Konstantin Tsiolkovski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konstantin Tsiolkovsky
Константин Циолковский
Konstantin Tsiolkovsky, 1924
Doğum17 Eylül [E.U. 5 Eylül] 1857[1]
Izhevskoye [ru], Ryazan Guberniyası, Rus İmparatorluğu[1]
Ölüm19 Eylül 1935 (78 yaşında)[1]
Kaluga, RSFSC, SSCB[1]
MilliyetRus
Tanınma nedeniRoket denklemi
Kariyeri
DalıAstronotik teori
İmza

Konstantin Eduardoviç Tsiolkovskiy (Константин Эдуардович Циолковский) (5 Eylül 1857 - 19 Eylül 1935), Rus bilgin ve kâşiftir. Roket biliminin kurucusu kabul edilmektedir.

Hayatının büyük bölümünü Rusya'daki Kaluga kentinin eteklerinde, tahta bir kulübede geçirdi. Tsiolkovskiy bir matematik öğretmeniydi. Bolşevik devriminden sonra, 1921'de, Sovyetler, Tsiolkovskiy'in başarıları nedeniyle kendisine maaş bağladı. Böylece 64 yaşında emekli olan Tsiolkovskiy, zamanının tümünü araştırmalarına ve eserlerine verdi.

En önemli eseri Kozmik Uzayın Tepkili Motorlarla Keşfi'nde, sıvı yakıtla çalışan yeterince güçlü bir roketin Dünya'nın yerçekiminden kurtularak diğer gezegenlere ulaşabileceğini teorik olarak açıklamıştır. Bu yöntem, daha sonra ilk olarak Tsiolkovskiy'in ülkesinde (o zamanki adıyla SSCB'de) başarıyla kullanılmış, uzaya ve diğer gezegenlere roketler gönderilmiştir.

Tsiolkovskiy, ayrıca Dünya'nın çekiminden kurtulmak için gereken hızı doğru olarak hesaplamış, roket yakıtı olarak daha sonra gerçekten de kullanılacak olan sıvı oksijen ve sıvı hidrojeni önermiş, roketlerin birden fazla kademeden oluşmasının daha etkin olacağını ortaya koymuştur. Tsiolkovskiy, roketlerin boşlukta hareketini açıklayan Tsiolkovskiy denklemini de bulmuştur. Wright kardeşlerle hemen hemen aynı zamanda havadan ağır uçan cisimler üzerine çalışmalar yapmıştır. Ancak tüm bu çalışmalar teorik düzeyde kalmış, uygulamaya geçirilmemiştir.

Tsiolkovskiy, hayatı boyunca uzayla ilgili 500 kadar esere imza atmıştır. Bunların bir kısmı teorik çalışmalar, bir kısmı ise bilimkurgu denemeleriydi. Bu eserlerde; uzay istasyonu, uzay boşluğuna çıkış için basınç odaları, uzayda besin sağlayabilecek kapalı ekosistemler gibi daha sonra gerçekleşecek fikirlere rastlanmaktadır.

Tsiolkovskiy'in fikirleri uzun süre kendi ülkesinde kalmıştır. Onyıllar sonra Avrupa'da ortaya çıkan roket bilimciler, bu fikirleri kullandılar. Uzay Yarışı'nın başlamasıyla birlikte, Amerikalılar, Sovyetler'in başarılarının nedenini anlamak için Tsiolkovskiy'in eserlerini incelediler.

Tsiolkovskiy'in uzun süre yaşadığı kent Kaluga'da adına bir uzay müzesi kurulmuştur. Ay'ın arka yüzündeki bir kratere ve bir göktaşına Tsiolkovski'nin adı verilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b c d Konstantin Eduardovich Tsiolkovsky 5 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Encyclopaedia Britannica
Genel