Kiriakoselia

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kiriakoselia (Grekçe: Κυριακοσέλια) Girit'teki Hanya bölgesel biriminde, Apokoron belediyesinde bir köy. 2011 nüfus sayımına göre 32 sakini bulunan köy Hanya'ya 31 km uzaklıktadır ve deniz seviyesinden 360 m yükseklikte kurulmuştur.[1]

Bölgedeki Bizans Kilisesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aya Nikola Bizans kilisesi

Köyün yakınındaki Aya Nikola kilisesinin geçmişi Bizans dönemine kadar uzanmaktadır. MS 11-12. yüzyıla tarihlenen kilise, ilk yapı aşamasında tek nefli ve tonozla örtülü iken, ikinci aşamada yunan haçı planlı olacak ve kubbe ile örtülecek şekilde düzenlenmiştir. Kilisenin kubbesi alışılmadık bir biçimde yüksek ve uzundur. Yapının batısına 20. yüzyılda ayrıca bir narteks eklenmiştir.

Kilisenin içi bazıları 1230lu yıllara tarihlendirilen ancak pek iyi durumda olmayan fresklerle kaplıdır. Bu freskler tipik Bizans duvar resimleri kanonunu takip etmektedirler. Kubbe'de Pantokrator İsa tasviri, onun hemen altında Meryemana önünde saygı ile eğilen başmelekler bulunmaktadır. Pandantiflerde ve tamburun bulunduğu kısım peygamber ve incil yazarlarına ayrılırken, İsa'nın başkalaşımı, Lazarus'un diriltilişi, Anastasis tasviri, İsa'nın göğe yükselişi ve Kutsal Ruh’un Gelişi (Pentikost) tasvirleri de tonozun üst kısımlarında görünen sahnelerdir. Apsis'te yine başmelekler arasında Theotokos bir tahtta oturmaktadır. Bu tasvirin hemen altında liturjiye katılan havari ve Yunan kilise babaları görülmektedir. Meryem'e gelen müjde (beşaret) sahnesi Yehoiakim ve Hanne ile birlikte apsisin oluşmasını sağlamak üzere açıla kemerin üzerinde tasvir edilmiştir. Tüm bunların dışında kilise içerisinde İsa'nın, Meryem'in ve kilisenin adandığı Aya Nikola'nın hayatından bazı kesitlerin de tasvirleri bulunmaktadır.

Kiriakoselia kalesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün yakınında 400 metre yükseklikteki bir tepede Kyriakoselia kalesi vardır. Giuseppe Gerola, kaleyi Enrico Pescatore tarafından yaptırılan Rocca di S. Nicolo ile özdeşleştirirken, Tsougarakis ve Andrianakis ise Bizans döneminde inşa edildiğini düşünmektedirler. Bu kale köyden dolambaçlı bir yolla ulaşılabilen, erişilemesi zor bir bölgede yer almaktadır. Kalenin kuzey ucunda bir kule ve yanında bir su deposu bulunmaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Σπανάκης (1993). Πόλεις και χωριά της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων, τόμος Β΄. Ηράκλειο: Γραφικές Τέχνες Γ. Δετοράκης. s. 450. 
  2. ^ Γιγουρτάκης (2004). Βυζαντινές οχυρώσεις στην Κρήτη κατά τη Β' βυζαντινή περίοδο (961-1204). Ρέθυμνο: Πανεπιστήμιο Κρήτης. s. 108-112. 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2022.