Kili kolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tuna Deltası haritası

Kili, Kiliya veya Chilia kolu, Tuna nehrinin Tuna Deltası'nın oluşumuna katkıda bulunan üç ana kolundan biridir. Deltanın en kuzey bölgesinde yer alan kol, Romanya ve Ukrayna arasında doğal bir sınır oluşturmakta ve adını her iki kenarında, birbirinin karşısında bulunan ve aynı adı taşıyan iki kasabadan adını almaktadır: kuzeyde Ukrayna kenarında Kiliya ve güneydeki Romanya kıyısında Chilia Veche (Eski Chilia).

Tuna'nın diğer iki ana kolu Sulina kolu ve Sfântu Gheorghe koludur .

Kili kolu, Tuna'nın Kili ve Sulina kollarına ayrıldığı İsmail Adacığı'nda başlar ve Kili kolunun doğuya doğru Ochakove dağıtımı ve güneye doğru Eski Istambul dağıtımına ayrıldığı Vylkove kasabası yakınında sona erer. Kili kolu 104 kilometre uzunluğundadır. Delta girişindeki akış debisi 6.350 /saniyedir; Kili kolu bu akışın %58 ile %60'ını taşır.

Kili kolu boyunca, bugünkü Ukrayna şehri Izmail'deki eski Osmanlı kalesi yer almaktadır. 1789'da İzmail Kuşatması, Osmanlıların Kuzey Karadeniz kıyıları (bugünün güney Ukrayna) üzerinde tam kontrol kaybına ve Rus İmparatorluğu ile Osmanlılar arasındaki mücadelelerin ve savaşların devam etmesi ile Rus İmparatorluğu'nun Karadeniz'in bu kısmına doğru genişlemesine yol açtı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]