Karotlu sondaj

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Araç üstü karot makinesi

Karotlu sondaj ya da Sütun sondaj, bir delik testeresi gibi bir malzeme silindirini çıkarmak için özel olarak tasarlanmış esaslı bir matkaptır. Karotlu sondaj ucunun içinde kalan malzemeye çekirdek denir.

Metalde kullanılan göbek sondajlarına halka biçimli kesiciler denir. Beton için kullanılan karot deliciler genellikle elmas, elektrikli veya hidrolik karot deliciler olarak adlandırılır ve su soğutmalıdır.[1] Duvar delmek için karbür karotlu matkaplar kullanılabilir.[2]

En eski karotlu sondaj matkaplar, MÖ 3000'de icat edilen eski Mısırlılar tarafından kullanılan matkaplardır.[3] Karotlu sondaj matkaplar, çekirdeğin korunması gereken (bir çekirdek numune elde etmek için kullanılan delme aparatı genellikle bir çekirdek olarak adlandırılır) veya çok daha az malzemenin olması gerektiğinden delme işleminin daha hızlı yapılabileceği birçok uygulama için kaldırılır ve sonra kullanılır. Elmas uçlu karot delicilerin, betonda veya taşta borular, menholler ve diğer büyük çaplı penetrasyonlar için delikler oluşturmak için yaygın olarak kullanılmasının nedeni budur.

Karot matkaplar, karotun birkaç yüz ila birkaç bin feet uzunluğunda olabileceği maden araştırmalarında sıklıkla kullanılır. Çekirdek numune örnekler geri kazanılır ve mineral yüzdeleri ve stratigrafik temas noktaları için jeologlar tarafından incelenir. Bu, arama şirketlerine belirli bir alandaki madencilik faaliyetlerini başlatmak veya terk etmek için gerekli bilgileri verir.

Kontaklar ve diğer yapısal özellikler için göbek analiz edilirken yaygın olarak kullanılan yönlendirilmiş bir çekirdek gonyometresi

II. Dünya Savaşı başlamadan önce, Kaliforniya madencilik mühendisi Branner Newsom, madencilik şaftları için 16 feet uzunluğa kadar büyük çaplı çekirdekler alabilen bir karot delici icat etti. Bu tip karotlu matkaplar artık kullanılmamaktadır çünkü modern matkap teknolojisi, standart delme işleminin çok daha ucuza gerçekleştirilmesini sağlar.[4]

Karotlu matkaplar elektrikli, pnömatik ve hidrolik dahil olmak üzere çeşitli güç seçenekleriyle gelir (hepsi jeneratör gibi güç kaynakları gerektirir).

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Karot deliciler (metal delme için dairesel kesiciler)
  • Sondaj sıvısı
  • Sondaj kulesi
  • Keşif elmaslı delme

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Diamond Core Bits vs Carbide Core Bits". 24 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Concrete Drilling Tutorial". 10 Ekim 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2014. 
  3. ^ Jacques W. Delleur (2007). The Handbook of Groundwater Engineering, Second Edition (İngilizce). CRC Press. ISBN 978-0-8493-4316-2. 
  4. ^ Boone (Aralık 1943). "He Bores Bigger Holes". Popular Science. ss. 104–107.