Kara (Güney Koreli müzik grubu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kara (grup) sayfasından yönlendirildi)
Kara
Genel bilgiler
Başladığı yerSeul, Güney Kore
TarzlarK-pop, dans
Etkin yıllar2007 - 2016
Müzik şirketiDSP Entertainment
Resmî sitehttp://www.dspkara.co.kr
Eski üyelerPark Gyuri
Han Seung-yeon
Goo Hara
Heo Youngji
Jung Nicole
Kim Sunghee
Kang Jiyoung

Kara (카라; Japonca: カラ, genellikle KARA şeklinde yazılır), 2007 yılında DSP Medya tarafından kurulan ve 5 üyeden oluşan Güney Koreli pop grubudur. Grup üyeleri Park Gyuri, Han Seungyeon, Nicole Jung, Goo Hara ve Kang Jiyoung'dur. Grup adını (χαρά), "tatlı melodi" anlamına gelen Yunanca "chara" kelimesinden almıştır.

Grup "Break It" (2007) ile çıkışını yaptı. Gruptan beklentiler yüksekti ve şirketin başarılı kız grubu Fin K.L'nin veliahtı olarak görülmekteydiler. 2007 içerisinde ilk albümleri The First Blooming yayınlandı ama yetersiz promosyon yüzünden bu çıkışları fazla ilgi görmedi.

Ertesi yıl, Kim Sunghee ebeveyn baskısı nedeniyle grubtan ayrıldı ve onun yerine 2 yeni üye Goo Hara ve Kang Jiyoung gruba katıldı. Onların gelmesiyle grubun tarzı değişti ve 2008'in Temmuz ayında "Rock U" başlıklı ilk mini-albüm ortaya çıktı. Grubun 1 numaraya ulaşan ilk single'ı ise "Honey" (2009) oldu. 2009 yılının Temmuz ayında, grubun ikinci stüdyo albümü adı altında olan "Revolution" yayımlandı. Albümde yer alan "Mister" şarkısı ve şarkının dans koreografisi grubun Doğu Asya içinde popülaritesi arttırdı. Ardından gelen "Lupin" (2010), "Jumping" (2010), "Step" (2011) ve "Pandora" (2012) single' ları yine başarılı oldu ve grubun Kore müzik endüstrisi içindeki yerini sağlamlaştırdı.

Ulusal başarıdan sonra Universal Music Japan'ın alt şirketi Universal Sigma etiketiyle 2010 yılında Japonya'daki çalışmalarına başladı. Japonya çıkışı başarılı geçen grup 2010 yılında Oricon tarafından "Japonya'nın 2010'da 1 Numaralı Çaylak Artisti" olarak belirlendi ve ayrıca Japan Golden Disc Awards'da "Yılın En İyi Yeni Sanatçısı" ödülünü aldı. Grubun 2011'de yayınlanan "Jet Coaster Love" single'ları da Japonya'da 1 numaraya ulaşan ilk single'larıydı. Ayrıca bu single'la grup Oricon haftalık listesinde birinci olmayı başaran ilk yabancı kız grubu oldu. Grup o dönemden sonra da 2 yıl boyunca 1 milyondan fazla satış yaparak Japonya'da en çok satan Güney Koreli sanatçılar arasında yer aldı.

Ertesi Yıl yeni bir albümle Full Bloom geri dönüş yaptı. Gruptan Nicole Jung ve Kang Jiyoung ayrıldı. Kara Project adında bir program başlatıldı ve gruba yeni üye Heo Youngji alındı.

Grubun Dağılması[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Ocak 2016 tarihinde DSP Medya tarafından grup üyelerinin sözleşmesinin bitmesiyle başka şirketlere giderek grubun dağıldığını açıkladı.

Grup Üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahne Adı Gerçek adı Doğum tarihi


Rolü
Romanized Hangul Romanized Hangul
Gyuri 규리 Park Gyuri 박규리 21 Mayıs 1988 (35 yaşında) Lider, Lider Vokalist
Seungyeon 승연 Han Seungyeon 한승연 24 Temmuz 1988 (35 yaşında) Ana Vokalist
Hara 하라 Goo Hara 구하라 13 Ocak 1991 (33 yaşında) Vokalist, Lider Rapper, Lider Dansçı
YoungJi 영지 Heo YoungJi 허영지 30 Ağustos 1994 (29 yaşında) Main Vokalist

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Korean Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri
EP albümleri

Japan Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo Albümleri

Single Albümleri

Derleme albümleri