Kalınçam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kalınçam
Köyden bir görünüm (Ağustos 2017)
Harita
Trabzon
Trabzon
Ülke Türkiye
İlTrabzon
İlçeTonya
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Rakım1100 m
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam1.046
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu462
İl plaka kodu61
Posta kodu61500
Resmî site
[2]

Kalınçam, Trabzon ilinin Tonya ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari bakımdan mahalle statüsünü taşımasına rağmen geniş ve dağınık yerleşim yapısı nedeniyle doğal çevre ile kırsal yerleşim unsurlarının iç içe geçtiği bir yapı sergiler.

Coğrafya, Flora ve Fauna[değiştir | kaynağı değiştir]

Trabzon iline 83 km, Tonya ilçesine 18 km uzaklıktadır. Mahalle merkezi 1066 metre rakıma sahiptir. Dağınık haldeki ara mahalle ve sokaklarda bu değer 1200 metrelerin üzerine çıkar. Karadeniz sahil şeridinde yer alan Vakfıkebir'den yukarıya doğru tırmanan asfalt bir yol ile önce Tonya ilçesine ulaşılır. Oradan da asfalt ve beton bir yolla mahalleye varılır. Arazi engebeli, zaman zaman yüksek kaya oluşumlarıyla, yoğun bir bitki örtüsü ve yüksek ağaçlarla kuşatılmış Kalınçam Vadisi boyunca güney yönüne doğru tırmanır. Bu ulaşım hattı boyunca güneyden kuzeydeki Karadeniz'e doğru akan Fol Deresi; Derinırmak, Karaağaçlık, Kurt dereleri gibi kollarıyla, doğal küçük gölleri ve şelaleleriyle etrafındaki yaban hayatının biçimlenmesinde önemli bir etki oluşturur. Arazi, doğu ladini (Picea orientalis), Doğu Karadeniz göknarı (Abies nordmanniana), kayın (Fagus orientalis), doğu gürgeni (Carpinus orientalis), adi kızılağaç (Alnus glutinosa), karaağaç (Ulmus), Adi fındık (Corylus avellana) gibi ağaçlar ile ormangülü (Rhododendron) cinsinden ağaççıklar ve çayırlık alanlarla yoğun biçimde örtülüdür.

Mahallenin yayıldığı geniş coğrafi alanın derin ve sık ormanlık yapısı kurt, ayı, çakal, tilki, kızıl geyik, yaban domuzu gibi memeliler, sürüngen ve zengin eklembacaklılardan oluşan bir tür çeşitliliği sunar. Vadi içindeki dere ve çaylarda ise kırmızı benekli alabalık yanında bölgedeki tatlı su ekosistemine uyum sağlamış zengin bir sucul canlı çeşitliliği bulunur. Sığır, koyun, keçi, kültür alabalığı ve Kafkas varyantına dayalı arı popülasyonu ise insan eliyle faunaya etki eder.

Kalınçam Mahallesi yayla turizmi açısından önemli bir yaban hayatına ve ekolojik zenginliğe ve araziye sahiptir. Bu potansiyel nedeniyle mahallenin sınırları içinde yaklaşık 10 km güneyinde Erikbeli Turizm Merkezi adlı bir yayla ulaşım merkezi yer alır. Merkez, Kalınçam Mahallesi ile güneydoğusundaki Kadırga Yaylası, güneybatıdaki Sazalanı ile Alaca yaylaları ve güney yönünde yer alan Gümüşhane'nin Kürtün ve Özkürtün ilçeleri ile Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Alanı arasında bir kavşak noktası oluşturur.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 1265
2000 1046
1997 1259

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]