Kâğıt poşet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kağıt poşet sayfasından yönlendirildi)
Bir kâğıt poşet.

Kâğıt poşet; bir ucu açık, kâğıttan yapılmış çanta. Genellikle kraft kâğıttır.[a] Kâğıt poşetler genellikle alışveriş torbaları, ambalajlar ve torbalar olarak kullanılır.

Özellikle gelir seviyesi yüksek kişilere hizmet eden markalara ait mağazalarda kullanılmaya başlanan kağıt poşetler üreticilerin artması ve fiyatların rekabetle düşmesiyle kısa sürede yayılmış; tekstil, ayakkabı ve parfümeri firmaları tarafından kullanılmıştır.

Matbaacılık sektöründeki yenilikler ve özellikle ofset baskı sisteminin gelişmesiyle üretimi ve tüketimi hızla artmıştır.

Kâğıt alışveriş çantası, hediye ambalajı için kullanılan poşetler, kahverengi kâğıt poşetler, bakkal poşetleri, kâğıt ekmek poşetleri ve diğer hafif iş poşetleri tek bir kâğıt tabakasına sahiptir. Çeşitli yapılar ve tasarımlar mevcuttur. Birçoğu mağazaların ve markaların isimleri ile basılmıştır. Kâğıt poşetler su geçirmez değildir. Kâğıt poşet tipleri şunlardır: lamine, bükülmüş, düz musluk. Lamine çanta, tamamen su geçirmez olmasa da, dışını bir dereceye kadar koruyan bir lamineye sahiptir.

Günümüzde ambalaj amaçlı kullanılan plastiklerin doğada kısa sürede çözünmediği için kirliliğe yol açması sebebiyle plastik poşete bir alternatif olarak da kullanılmaktadır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kraft kâğıt saman kağıdı ismiyle de bilinir. Geri dönüştürülmüş bir tür kâğıttır.