Kökserek (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kökserek (Kazakça: Көксерек / Kökserek; Rusça başlık: "Лютый / Lyutyy", anlamı "Vahşi"), Kırgız yönetmen Tölömüş Okeyev'e ait 1974 yapımı Sovyet dram filmidir. Türkiye'de Kurt Kanı adıyla gösterilmiştir.

Kazak yazar Muhtar Avezov'un kaleme aldığı Kökserek adlı hikâyeden uyarlanmıştır.[1] Filmde bir kurt yavrusunu bularak ona Kökserek adını veren bir çocuğun başından geçenler anlatılır. İnsanın doğadaki yeri, vahşi hayvanların yaşam hakları, doğa ve içindeki canlılara duyulan sevgi gibi konular vurgulanır.

Filmin adı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslında "Kökserek", özel bir ad olarak filmdeki kurt yavrusuna koyulmuş olan bir sözcüktür. Kazakçada Коксерек (Kokserek) veya Көксерек (Kökserek) kelimesi güçlü, dayanıklı anlamında kurtlara verilen bir isim olarak kullanılır.[2] "Көк" ("mavi" renk ve mecazen "gökyüzü") ve "Серек" (kulaklar için "çıkıntılı" veya "sivri", mecazi olarak "iyi işiten") kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurmaş adlı bir çocuk amcası ile birlikte ava çıkar, yolda içinde yavrular bulunan bir kurt inine rastlarlar. Amcası yavruları acımasızca öldürür, ancak çocuğun isteği üzerine birini alarak köye götürürler. Çocuk onun adını Kökserek koyar ve beslemeye başlar, boynuna ip takarak kapıya bağlar. Ancak hayvan büyüdükçe içgüdülerine uyarak köpek gibi davranmak yerine vahşi yönü ortaya çıkmaya başlar. Durumu gören köylüler kurdun asla evcilleşmeyeceğini, bir an önce öldürülmesi gerektiğini söylerler. Ama Kurmaş buna engel olur. Bir süre sonra Kökserek kaçar.[4] Fakat kader onları yeniden karşılaştıracaktır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yönetmenler-Filmler-Ülkeler - 2 6 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Atilla Dorsay, Varlık Yayınları, 1988, P:234-236 - "Kurt Kanı"
  • Yevgeny Surkov (Евгений Данилович Сурков), Люди и волки (О худож. фильме «Лютый») // Искусство кино, № 5, 1974. — стр. 39—50 (Rusça)

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Metinlerarası İlişkiler Bağlamında “Kökserek” Hikâyesine Bakış 20 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Emrah ALTIOK, VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu - Bildiri Kitabı, Cilt:1, Niğde, 2020, Sayfa:897-908
  2. ^ "Көксерек", Sozdik - Kazakçadan Rusçaya Sözlük, Erişim tarihi: 06 Mayıs 2022 - "human check" (Rusça)
  3. ^ "Серек", Slovaronline Sözlük, Erişim tarihi: 06 Mayıs 2022 (Rusça)
  4. ^ The Fierce One (1971) 6 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Allmovie ("Overview"), Access date: 06 May 2022 (İngilizce)

Dış bağlantıLar[değiştir | kaynağı değiştir]