Käsespätzle

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tirol'de kavrulmuş soğanlı käsespätzle

Käsespätzle, Almancada peynirli spätzle, ayrıca yöresel olarak chäschnöpfli (İsviçre), käsknöpfle (Vorarlberg), kasspatzln (Tirol) veya kässpätzle/kässpatzâ/kässpatzn (Svabya), Yukarı Svabya, Baden, Allgäu, İsviçre, Lihtenştayn ve Vorarlberg bölgelerinden bir yemek.

Hazırlanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Käsespätzle yapmak için sıcak spätzle ve rendelenmiş sert peynir kat kat dizilir ve yemek kavrulmuş soğan ile süslenir. Spätzle'nin soğumasının ve peynirin erimesinin önlemesi için her kat sonrası käsespätzle sıcak fırına koyulur.

Käsespätzle için genelde garnitür olarak marul salatalası veya patates salatası seçilir. Vorarlberg ve Lihtenştayn'da yemeğin elma sosu ile servisi yaygındır. Artan käsespätzle bir tavada tereyağı ile kızartılabilir.

Yöresel farklılıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Käsespätzle Svabya'da geleneksel olarak Bergkäse ve/veya emmental peyniri ile hazırlanır. Vorarlberg'de farklı hazırlanış çeşitleri vardır; Montafon'da Käsespätzle'nin Montafoner ekşi peyniri ile hazırlandığı görülür, Bregenzerwald'da ise yemek Bergkäse und Räßkäse yöresel sert peynirlerle hazırlanır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Haubenküche zum Beisl-Preis. 5-Euro-Rezepte von Österreichs besten Köchen. Sayfa 130: Vorarlberger Käsespätzle; Krenn, Wien 2005, ISBN 3-902351-67-5.