Johan Renat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Renat'ın Çungarya haritalarından biri

Johan Gustaf Renat (1682–1744) İsveçli bir asker ve haritacıydı. Öncelikle, yaklaşık yirmi yıl tutsaklık altında kaldıktan sonra, Orta Asya'nın ayrıntılı haritalarını Avrupa'ya getirmedeki rolüyle tanınır.

Erken kariyer ve Rus tutsaklığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Renat, doğumundan bir yıl önce, 1681'de Hristiyanlığa dönen ve İsveç vatandaşlığını alan İsveç'e gelmiş Hollandalı Yahudi göçmenlerin oğluydu.

Rusya'ya karşı yapılan Büyük Kuzey Savaşı sırasında, XII. Charles'ın ordusunda topçu birliğinde emir subayı (İsveççestyckjunkare) olarak görev yaptı. 1709'da Poltava Savaşı'ndan sonra tutsak edildi. 1711'de Renat, birçok İsveçli subayın — tutsak olarak tutulduğu o zamanlar Rus Sibiryası'nın başkenti olan Tobolsk'a gönderildi. İsveç'e karşı savaşmamak koşuluyla Rus ordusunun hizmetine girdi. Renat, Rus hükümeti için Sibirya'nın haritalanmasına yardım etti.

1716'da Renat ve diğer İsveçli savaş esirleri, Ivan Buchholz'un [ru] İrtiş Nehri üzerindeki Yamış Gölü çevresindeki altın yataklarını keşfetme seferine katıldı. Sefer, bir Çungar kuvveti tarafından pusuya düşürüldü ve Renat, sonraki on yedi yılını bir Oyrat kölesi olarak geçirdi.

Çungar tutsaklığı ve İsveç'e dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Renat, Çungarya'da hanlar Tsewang Rabtan ve Galdan Tseren'in Orta Asya'daki Qing yönetimine karşı seferler düzenlemelerine yardım etti. Diğer şeylerin yanı sıra, bir topçu alayı kurdu ve Çungarların top dökmesine yardım etti.

Renat ayrıca Çungar tutsağı olan İsveçli bir kadınla da tanıştı. Bu, Skane'den gelen Brigitta Scherzenfeldt idi. İki kez dul kalan kadın, Rus hizmetine girmiş ve Sibirya'ya gönderilmiş bir Alman tutsakla evlenmişti. Konvoyları, 1716'da kocasını öldüren Çungar akıncıları tarafından ele geçirildi. Daha sonra Renat ile evlendi.

1733'te Renat ve eşinin gitmesine izin verildi. Ertesi yıl, İsveç'e vardıklarında vaftiz edilen dört Çungar kadın hizmetçi eşliğinde Stockholm'e döndüler. Renat'ın ailesi Gamlastan'da bir ev satın alarak yerleştiler. 1739'da Renat, İsveç ordusunda yüzbaşı rütbesine terfi etti. Aynı yıl sanayici Elisabet Fritz ile yeniden evlendi.

Orta Asya haritaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Renat, İsveç'e dönüşünde Orta Asya'nın iki ayrıntılı haritasını getirdi. Ancak bu haritalar yıllarca göreceli olarak karanlıkta kaldı. 1878'de haritaların kopyaları, o zamanlar İsveç Kraliyet Kütüphanesi'nde kütüphaneci yardımcısı olan İsveçli yazar August Strindberg tarafından keşfedildi. 1881'de Rusya'da yayınlanmasına sponsor oldu. On yıl sonra, orijinalleri, hala tutuldukları Uppsala Üniversitesi kütüphanesinde keşfedildi.

Strindberg uzun yıllar haritalarla ilgilenmeye devam etti.[1]

Basın[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Onun kitabı İngilizcede mevcut değildir.
  • Sibirya'nın Fethi ("Tobol") adlı bir Rus filminde yer alır, ancak film onun hikâyesini tamamen değiştirir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "August Strindberg, "En svensk karta över Lop-nor och Tarimbäckenet" (in Swedish)". 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2007. 
  2. ^ "Conquest (2019) - IMDb". IMDb. 12 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapıt[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Renat, Johan Gustaf. Carte de la Dzoungarie: Renat'ın 1716-1733'teki Kalmouks'un tutsağı olan süs eşyaları için elbise. Petersburg: Societé Impériale Russe de Géographie, 1881.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]