Jay Garner (oyuncu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jay Garner (doğum adıyla : James H. Garner Jr.; d. 17 Ocak 1929 – ö.21 Ocak 2011), Amerikalı oyuncu ve komedyendir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu James H. Garner Jr. 17 Ocak 1929'da Franklin, Tennessee'de doğmuş; Tennessee Üniversitesi'ni bitirip Atlanta'da bir radyo istasyonunda çalışıp seslendirme yaparak oyunculuğa adım atmıştır. Teksas'ta rol aldığı müzikal yapım The Best Little Whorehouse in Texas ile başladığı oyunculukta homoseksüel politikacı Eduord Dindon karakterini canlanndırdığı La Cage aux Folles ve yan rollerden birinde yer aldığı Red, Hot and Maddox adlı yapımlarla sivrilmiştir.

Amerikan eski başkanı Benjamin Franklin karakterini canlandırdığı 1776''; Sir. John Tremayne karakterini canlandırdığı Broadway müzikali Me and My Girl ve en iyi performanslarından Horace Vandergelder karakteriyle 1994 yapımı Hello, Dolly! müzikali yer aldığı ses getiren önemli diğer yapımlardır.

Oyuncu, müzikallerin ardından televizyon ve sinema filmlerinde de yer almıştır. Televizyon ve sinemada da başarılı işler çıkaran oyuncu Admiral Asimov karakterini canlandırdığı bilimkurgu dizisi Buck Rogers in the 25th Century; yemek uzmanı Jason Defarge karakterini canlandırdığı Three's Company; Doctor Robinson karakterini canlandırdığı Silent Night, Bloody Night ve 1981 yapımı başrolünü komedyen-oyuncu Steve Martin ile paylaştığı Martin karakterini canlandırdığı Pennies from Heaven ile başarı göstermiştir.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ünlü oyuncu, komedyen ve müzikal oyuncusu Garnier, 21 Ocak 2011'de süregelen kalp rahatsızlığı nedeniyle New York şehrinde 82 yaşında ölmüştür.[1] Oyuncu Garner, mutlu bir evlilik sürdürmüş olup evli ve bir çocuk babasıydı. Oyuncunun cenazesi yakılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "New York Times obituary". New York Times. 25 Ocak 2011. 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2016.