James Bowen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
James Bowen
James Bowen ve Bob (Şubat 2013)
DoğumJames Bowen
15 Mart 1979 (45 yaşında)
Surrey
MeslekYazar, Sokak sanatçısı
Milliyetİngiliz
Önemli eserSokak Kedisi Bob
Bob'un Dünyası

James Bowen, 15 Mart 1979 Surrey doğumlu,[1] Londra’da yaşayan İngiliz yazar ve sokak sanatçısıdır.[2] Yazar Garry Jenkins ile birlikte yazdığı kitapları “Sokak Kedisi Bob” ve “Bob’un Dünyası”, uluslararası en çok satan kitaplar listesine girmiştir[3]

Hayatının ilk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

James Bowen 15 Mart 1979’da Surrey’de doğdu. Ailesinin boşanmasının ardından Anne ve üvey babası ile birlikte Avustralya’ya yerleşti. Ailesinin sürekli yer değiştiriyor olmasından gergin bir ev yaşamı ve düzensiz bir okul hayatı oldu. Düzensiz ve çalkantılı yaşamından dolayı, okul hayatına devam ederken madde kullanmaya (yapıştırıcı koklamaya) başladı. İlerleyen dönemde kendisine Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve Manik depresif bozukluk (Bipolar bozukluk) teşhisleri konuldu. 1997’de Birleşik Krallık’a geri dönerek üvey kız kardeşi ile birlikte yaşamaya başladı ancak zamanla işler yolunda gitmedi ve evsiz kalarak sokaklarda yaşamını sürdürmeye başladı. Bowen yaklaşık 10 yılını sokaklarda ve hayırsever kuruluşların evsizler için olan barınaklarında geçirdi. Bowen bu dönemde evsiz olduğu gerçeğinden kaçabilmek maksadıyla eroin kullanmaya başladı.

Bob ile karşılaşma[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 yılının ilkbahar aylarında bağımlılığından kurtulmak için Metadon programına kayıt olan Bowen, Covent Garden’da sokak müziğini icra ederek hayatını devam ettiriyor ve Londra yakınlarındaki Tottenham’da bir barınakta kalıyordu. Bir gece evine dönerken kaldığı apartmanda sarman bir kediye rastlayan Bowen, onun başka bir kiracıya ait olabileceğini düşündü. Sonraki günlerde kediyi yine aynı yerde gören Bowen, onun bir tasma takmadığını, ayrıca bacağında enfeksiyon kapmış bir yara olduğunu fark etti. Diğer apartman sakinleri ile konuşarak kedinin kendilerine ait olmadığını öğrenen Bowen, kediye yardım etmeye karar verdi.

Kediyi hayvansever bir yardım kuruluşu tarafından idare edilen yakınlardaki bir veteriner kliniğine götüren Bowen, mikrop kapmış yarası için ona antibiyotik aldı. İki hafta sürecek tedavisini aksatmamak adına ona bakmaya karar veren Bowen, bu süre zarfında da onun gerçek sahibini arayacaktı. Kedinin gerçek sahibi hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamayan Bowen, sahibine ulaşabileceği düşüncesiyle sokağa bırakmayı denese de, kedi onu müzik yaptığı yere gideceği otobüs durağına kadar takip etti. Gidecek başka bir yeri olmadığı düşünerek kediyi sahiplenen Bowen, ona İkiz Tepeler adlı TV dizisinden esinlenerek Bob adını verdi.

Bowen, kendisine işinde eşlik etmeye hevesli gibi görünen Bob’a, ayakkabı bağcıklarından bir tasma yaparak Covent Garden ve Piccadily’de durduğu noktalara onu da götürmeye başladı. Halktan gelen tepkiler son derece olumluydu; Bob, Bowen’in görünürlüğünü arttırmış, birlikte çok iyi bir ikili olmuşlardı. İlerleyen zamanda polisle başı derde giren Bowen, sokak müzisyenliğinden vazgeçerek, “The Big Issue” adlı dergiyi satmaya başladı. Sokaktaki insanların ilgi odağı olan Bob, giderek daha da meşhur oldu. İnsanlar Bob’un fotoğraf ve videolarını çekiyor, Youtube ve sosyal paylaşım platformları üzerinden yayınlıyordu. Covent Garden’a gelen turistler artık onun ismini biliyordu.

Bob’un sayesinde hayatına çekidüzen veren Bowen, Metadon’u da bırakmaya, bağımlılığından tamamen kurtulmaya karar verdi. Bob, onun yaşama sevinci olmuştu.

Bob'un ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bob ve James Bowen sokaktayken

Ona hayatı boyunca ilham veren, kitaplar yazdıran, Bowen'ın yaşadıklarının anlatıldığı filmde de oynayan Bob kedisi tahmini olarak 14 yaşındayken 15 Haziran 2020 tarihinde öldü.[4][5]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

James Bowen kendisi ve Bob hakkında bir dizi kitap yazmıştır.

Sokak Kedisi Bob

Bowen ve Bob, ilk olarak Londra'da yayınlanan Islington Tribune adlı gazetenin dikkatini çekmiş ve Eylül 2010'da onların hikâyeleri gazetede yer almıştır.[6] Makaleyi okuyan Mary Pachnos, Bowen'i yazar Garry Jenkins ile tanıştırmış, ikili kitap taslağını hazırlamıştır. Birleşik Krallık'ta 1 milyondan fazla satan kitap, 30 dile çevrilmiş ve uluslararası en çok satan kitaplar listesinde yer almıştır.

“Bob’un Dünyası”

4 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanmış ve The Sunday Times'ın en çok satan kitaplar listesinde yer almıştır.

"Bob: No Ordinary Cat"

2013'ün Sevgililer Günü 'nde yayınlanan bu kitap, “Sokak Kedisi Bob”un çocuklar için özel olarak hazırlanmış bir sürümüdür.

"Where In The World Is Bob?"

Okuyucuların Bob ve James'i bulmaya çalıştığı bir resim kitabıdır. Ekim 2013'te yayınlanmıştır.

"My Name Is Bob"

Çocuklar için hazırlanmış ve Gerald Kelley tarafından canlandırılmış bir resim kitabıdır. Nisan 2014'te yayınlanmıştır.

"A Gift from Bob"

Bowen ve Bob'un birlikte sokaklarda geçirdiği son Noel'i anlatan bir kısa öyküdür. 9 Ekim 2014 tarihinde yayınlanmıştır.

Film uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

2016 yılında Sokak Kedisi Bob adıyla ilk kitabı sinemaya uyarlandı.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""About Street Cat Bob"". 15 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2015. 
  2. ^ ""James Bowen: Best-selling true story of busker who got his life back on track thanks to stray cat to become a film"". 15 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2015. 
  3. ^ ""Bob the cat's star turn"". 15 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2015. 
  4. ^ "Bob the Cat has died". Islington Tribune. 16 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2020. 
  5. ^ Hipes, Patrick (17 Haziran 2020). "Bob The Cat, Inspiration Behind 'A Cat Named Bob' Books & Films, Dies". Deadline Hollywood. 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020. 
  6. ^ ""Two cool cats... the Big Issue seller and a stray called Bob"". 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2015. 
  7. ^ "'Sokak Kedisi Bob' James Bowen'in hayatını değiştirdi". 24 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]