Irak'ta Kuma Gömülü Bulunan Savaş Uçakları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Irak'ın İşgali sırasında Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki koalisyon güçleri, 2003'ün temmuz aylarında Irak'ın başkenti Bağdat'tın batısında yaklaşık 74 kilometre uzaklıktaki Al-Taqqadum Hava Üssü'nün ve Ramadi şehrinin yaklaşık 110 kilometre batısında yer alan Ayn'ül Esad Hava Üssü'nün yakınlarında çöle gömülmüş Rus menşeili Mig-25 ve SU-25 tipi savaş uçakları bulundu.[1] 30 ila 40 uçağın 3 metreden fazla gömülü olduğu tespit edildi. Uçakların tonlarca çöl kumunun altında kalmasına karşın koruma amacıyla yalnızca bir kısmına plastik kaplama ve kamuflaj ağları serilmişti. Fakat çöl fırtınalarından olacak ki bazı uçakların tepe yüzgeçlerinin açığa çıkmasıyla uçaklar fark edildi.

Saddam Hüseyin yönetimine ait kanatları çıkartılmış Mig-25'ler kumdan çıkartılıyor. (2003 Bağdat, El-Taqqadum Hava Üssü yakınları)
Irak'ın İşgali sırasında Savunma Bakanı D. Rumsfeld

Olaya ilişkin dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'ın 7 Ağustos 2003'teki Açıklamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

"Pek çok şeyin gömüldüğünü duymuştuk ama nerede olduklarını bilmiyorduk ve o yakın çevrede haftalar, haftalar ve haftalardır faaliyet gösteriyorduk... 12, 13 haftadır ve onların varlığından haberimiz yoktu." Rumsfeld, "Oradaydık" dedi.

Bu türden kaç tane uçağın bulunduğundan emin olmadığını söyledi ancak "Bir ya da iki değildi" dedi

Rumsfeld, "Uçak kadar büyük bir şey, faaliyet gösterdiğiniz yerden bir taş atımı uzaklıkta ve onun orada olduğunu bilmiyorsunuz, çünkü bir keşif sürecinde her şeyi araştıramıyorsunuz," diye açıkladı. "Dolayısıyla size nereye bakmanız gerektiğini söyleyen birini bulana kadar ya da doğa biraz kumu temizleyip zamanla bir şeyi açığa çıkarana kadar bunu bilemeyeceğiz."

"Ama hepimizin bildiği gibi, yokluk Kanıt yokluğun kanıtı değildir."[1]

Irak Hava Kuvvetleri'nin Gücü[değiştir | kaynağı değiştir]

Saddam Hüseyin'in öncülüğünde Irak Hava Kuvvetleri güneybatı Asya'nın en büyük hava kuvvetlerine ve altyapısına sahipti. Irak Hava Kuvvetleri, 1988'li yıllara kadar İran-Irak Savaşı'nda gösterdiği yoğun hava gücüne karşın 1991'e geindiğinde 700'den fazla dönemin seçkin savaş uçaklarına sahipti.

Bunlar arasında SSCB'den alınma MiG-29, Fransa'dan alınma Mirage F-1'ler ve çeşitli menşeilere sahip bir çok savaş uçağı vardı. Irak Hava Kuvvetleri yalnızca envanterine hava araçlarını katmamış, altyapı hizmetlerini güçlendirmş, pistlerini ve taksi yollarının sayısını arttırmış, park halindeki uçakları korumak için sığınaklar inşa etmiştir.

Kuma gömülü halde bulunan Su-25 kurtarma çalışması.

Fakat tüm bu başarılı sisteme rağmen koalisyon güçleri 2003'te Irak'a Özgürlük Operasyonu gerçekleştirdiği sırada bahsedilen bu hava gücü kullanılmamış, öyle ki işgal sırasında başkente ilerleyen koalisyon güçlerine tek bir Irak uçağı müdahale etmemiştir.[2] Bahsi geçen uçaklar işgalin ilerlemesinden sonra kuma gömülü halde bulunan uçaklardan birkaçı olduğu tahmin edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "American forces unearth hidden aircraft in Iraq". Air Force (İngilizce). 7 Ağustos 2003. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Iraqi Air Force fighter jets were buried in the desert by Saddam Hussein before Operation Iraqi Freedom started. Here's why".