Insects (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Insects (film)
Insects
YönetmenJan Švankmajer
YazarJan Švankmajer
UyarlamaPictures from the Insects' Life Karel Čapek ve Josef Čapek
OyuncularJiří Lábus, Jan Budař, Kamila Magálová
StüdyoAthanor
Czech Television
PubRes
DağıtıcıCinemArt
PubRes
Çıkış tarih(ler)i26 Ocak 2018 (2018-01-26) (IFF Rotterdam)
19 Şubat 2018 (2018-02-19) (Çek Cumhuriyeti)
Süre98 dk
ÜlkeÇek Cumhuriyeri
Slovakya
DilÇekçe
Bütçe40 milyon CZK[1]

Insects,Jan Švankmajer tarafından yönetilen gerçeküstü bir komedi filmi.

Film Karel ve Josef Čapek'in Böceklerin Hayatından Resimler adlı oyunundan uyarlanmıştır.[1] Švankmajer, filmin kendisinin son filmi olacağını belirtmiştir.[2] İlk gösterimi 26 Ocak 2018'de Rotterdam Uluslararası Film Festivali'nde yapılan film, Böceklerin Hayatından Resimlerin provasını yapan amatör aktörleri konu almaktadır. Oyuncular kendilerini karakterlerinin rollerini ve halüsinasyon gören böcekleri yaşarken bulurlar. Böcekler, filmin yaratım süreciyle ve oyuncularla hayalleriyle ilgili röportajlarla kesişmektedir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yönetmen rolünde Jaromír Dulava ("Bay Kriket"), Ružena'nın titiz ve asabi kocası; Oyunculuk konusunda tutkulu ve başarısız oyuncuların kendi vizyonuna en iyi şekilde uyması için elinden geleni yapar.
  • Yönetmenin aldatan karısı Rose/Ružena ("Bayan Cricket") rolünde Kamila Magálova, bebek bekleyen bir anne olan Bayan Cricket'i canlandırıyor; oyunculuk konusunda tutkulu değil ve düzenli olarak sahne yönlendirmelerini unutur.
  • Jan Budar, Ružena'nın ilişkisi konusunda açık olan sevgilisi William/Václav ("Sabre Wasp") rolünde. Rolü Crickets'i öldürmek olan Sabre Wasp'ı oynamakla görevlendirilmiştir. Yönetmene kızgındır.
  • Jirí Lábus, Charlie Forrest/Borovička ("Gübre Böceği") rolünde, okuma güçlüğü çeken beceriksiz, hevesli bir aktör. Gerçek bir bok böceğiyle temasa geçtiğinde karakterine takıntılı hale gelir.
  • Ivana Uhlírová, Jilly/Jituška ("Larva") rolünde, böceklerden korkan, hassas ve nevrotik bir balerin. Kılıç Yaban Arısı Larvasını oynamaktadır ve birçok hamamböceği ve karınca halüsinasyonu yaşar.
  • Uykulu bir polis memuru ve Müdür'ün bir arkadaşı olan Nettle/Kopriva ("Parazit") rolünde Norbert Lichy. Böceklerin yiyecek istiflemesini adaletsizlik olarak gören idealist Parazit'i canlandırmaktadır. Kendini Jituška'yı yemek isterken bulur.

Pordüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin tahmini 40 milyon CZK bütçesi vardır ve ön gösterimi 2017 için planlanmıştır.[1] Daha sonra 2018 Rotterdam Uluslararası Film Festivali'nde dünya prömiyeri için seçilmiştir. Film, Karel ve Josef Čapek'in yazdığı, Švankmajer'in şu şekilde tanımladığı Böceklerin Yaşamından Resimler adlı oyundan uyarlanmıştır:

" Böceklerin Yaşamından, insan düşmanı bir oyun. Benim senaryom yalnızca bu insan düşmanlığını daha da genişletiyor, çünkü insan daha çok bir böceğe benziyor. ve bu medeniyet daha çok bir karınca yuvasına benziyor. Kafka'nın Dönüşüm'ündeki mesajı da hatırlamak lazım." [3][4]

Mayıs 2016'da Athanor Production Co., film için 150.000 ABD doları tutarında kitle fonlaması sağlamak üzere bir Indiegogo kampanyası başlatmıştır.[2] Kampanya 20 Şubat 2018'de sona ermiş ve ilk hedefini %81 aşarak 305.927$ toplamayı başarmıştır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Insects (2017)". FilmAffinity. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2015. 
  2. ^ a b Flores, Terry (25 Mayıs 2016). "Czech Filmmaker Jan Svankmajer Launches Indiegogo Campaign for Final Film 'Insects'". Variety. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2017. 
  3. ^ Zemanová, Irena (6 Mayıs 2011). "Švankmajer in Preproduction on Čapek's Insects". Film New Europe. 9 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2011. 
  4. ^ "Jan Švankmajer readies a new feature". Cineuropa. 14 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016. 
  5. ^ "The last film by Jan Švankmajer: Insects". Indiegogo. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Jan Svankmajer