II. Radu (Eflak prensi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Radu'nun bir tasviri

II. Radu veya Radu Praznaglava, (? -? 1428) 15. yüzyılda Eflak hükümdarıydı, her seferinde taht için rakibi olan II. Dan'ın her seferinde yerine geçtiği 4 dönem boyunca hükümdarlık süresi mevcuttur. Eflak tahtındaki bu 4 dönemden hepsi sadece 7 yıllık bir süre içerisindeydi ve 3 dönem bir yıldan az sürdü. Bu dönemler:

  • 1420 Ağustos - 1422
  • 1423 yazı
  • 1424 sonbaharı
  • 1427 Ocak - 1427 baharı

II. Radu Mircea cel Batran'ın oğludur, muhtemelen Banat ve güney Basarabia'nın kontrolünü savunan Eflak'ın son Voyvodasıdır . Yönetiminin kısa aralıkları, prensliğin tahtında rakibi ve kuzeni II. Dan ile sık sık ve şiddetli çatışmalarla damgalandı. Osmanlı İmparatorluğu'ndan sığınak ve askeri destek buldu ve sonunda Eflak'ın Dobrogea'yı ve diğer toprakları kaybetmesine neden olan Osmanlılara teslimiyetini bildirdi. II. Radu'dan en son 1427 ilkbaharında, II. Dan'ınTransilvanya'dan saldırdığı, tahtını yeniden aldığı ve büyük olasılıkla öldürdüğü belirtiliyor.

Slav yazılarında (Praznaglava) göründüğü gibi takma adıdır "basit fikirli" olarak tercüme edilebilir, ancak daha olası anlamı "saç boşluğu (kel)" dir. Eflak'ı Osmanlı hakimiyeti altına alan belirsiz bir hükümdar olarak kabul edilir.