II. Dünya Savaşı'nda Bahreyn'in Bombalanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bombalanmada kullanılan bir Savoia-Marchetti SM.82 uçağı

İkinci Dünya Savaşı'nda Bahreyn'in Bombalanması, İtalya'nın Roma İmparatorluğu hayali ile Orta Doğu'da savaşmış olduğu Britanyalılara karşı Orta Doğu'daki Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ve Britanyalı kaynaklarına saldırması sonucu Bahreyni bombalanmasıdır.[1]

Arka planı[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Haziran 1940'ta İtalya Krallığı; Birleşik Krallık ve Fransa Cumhuriyetine karşı savaş ilan etti. Fransa'yı istila girişimi başarısız olan İtalya, ancak Fransızlar Nazi Almanyasına teslim olmasıyla toprak alabildi. Daha sonra Fransa Cumhuriyeti, İtalya Krallığı ile ateşkes imzaladı. Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı güçler ilk olarak Birleşik Krallık'a daha sonra da Kuzey Afrika'ya İtalya Krallığına karşı savaşmak için Orta Doğu'ya gönderildi.

1940 yazında, İtalyan Hava Kuvvetleri Komutanı Paolo Moci, İtalyan Başbakan Benito Mussolini'ye, Britanyalı Deniz Kuvvetleri'nin petrol arzını durdurmak için Bahreyn'deki petrol bölgelerini yok etmek için bir plan önerdi. Bu plan kabul edildi.

Bombardıman[değiştir | kaynağı değiştir]

19 Ekim 1940'ın başında, dört İtalyan SM.82 bombardıman uçağı, Britanyalılar'ın kontrolündeki Bahreyn'de bulunan ve Amerikan tarafından işletilen rafinerilere saldırarak rafinerilere zarar verdi. Bu baskın sırasında Suudi Arabistan'da Dhahran'da zarar gördü ancak hasar küçüktü.

İtalya Krallığı, kendilerine bağlı bombardıman uçaklarının, Rodos adasındaki üslerden 3.000 mil uzaklıkta bulunan Bahyern'e giderek yeni bir mesafe rekoru kırdığını açıkladı.

Saldırı süresince 15 kg ağırlığındaki 132 bomba bırakıldı. Saldırı sonucunda, 2 rafine ağır hasar gördü. Bu saldırı ile Britanyalılar, savunmalarını güçlendirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wells, Anne (2013). Historical Dictionary of World War II. Scarecrow Press. ISBN 978-0810854574.