I. Horik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Horik I
I. Horik - 17.yy
Danimarkalıların Kralı
Hüküm süresi813 – 854
Önce gelenHarald Klak and Ragnfred
Sonra gelenII. Horik
Doğum8. yüzyılın sonları
Danimarka
Ölüm854
Denmark
Çocuk(lar)ıHorik II?
HanedanSigfredian
BabasıGudfred
Diniİskandinav paganizmi

I. Horik (? - 854[1]) 827-854 yılları arasında Danimarka kralı olmuştur. İktidarı sırasında Şarlman tarafından kurulmuş olan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğuna düzenlenen Viking saldırılarıyla bilinir.

Tahta çıkışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Horik'in babası kral Gudfred, Şarlman'ın Frank topraklarına ve Obodritlere karşı düzenlediği başarılı seferlerle bilinir.[2] 810 yılında bizzat kendi oğullarından birisi tarafından öldürülür. Yerine geçen yeğeni Hemming uzun süre iktidarda kalamaz. Horik ve kardeşleri 811 yılında iktidarı alırlar. Bu dönemde tahtta hak iddia eden Harald Klak ülkeden kovulur. Şarlman'dan sonra iktidara geçen oğlu Dindar Ludwig Harald Klak'ı destekler. Horik ve kardeşlerine onunla birlikte ülkelerini yönetmeleri gerektiğini dayatır. Sonraki dönemde Hristiyan olarak iddiasını artırmak isteyen Harald Klak 827 yılında Danimarka'dan atılır.[1] O tarihte tüm kardeşleri ölmüş olan Horik tüm Danimarkalıların kralı ilan edilir.

Viking istilaları dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Horik, düşmanlarının dini olarak gördüğü Hıristiyanlığı reddetmiş, Danimarka'da faaliyet gösteren Hamburg-Bremen başpiskoposu Ansgar'ı engellemeye çalışmıştır.[1] 845 yılında Doğu Francia topraklarındaki Hamburg'a saldırmıştır.[3] Frisia bölgesine de saldıran I. Horik Frankların donanmalarının güçsüzlüğünden faydalanmıştır. İktidarı döneminde Ragnar Lodbrok adlı Viking savaşçısı Paris'e saldırmış ve yüklü bir fidye karşılığında kuşatmayı kaldırmaya razı olmuştur.[4]

Kral I. Horik kendisinden bağımsız şekilde gelişen bu tür istilalardan rahatsızdır, başarılı komutanların ileride kendi iktidarına tehdit olacağını düşünmektedir. Bu yüzden bazen kendi iznini almamış olan Viking saldırılarını yapanlar cezalandırılmıştır.[5]

Ölümü ve sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Horik 854 yılında daha önceden sürgüne gönderdiği bir yeğeni tarafından öldürülür.[1] Oluşan iktidar boşluğu bir iç savaşa yol açacaktır. İç savaş sırasında kraliyet ailesinin neredeyse tüm kolları öldürülünce hayatta kalan tek varis Erik isimli çocuk olur. Erik, II. Horik olarak tahta geçer.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Gwyn Jones, (2001), A History of the Vikings, Oxford University, ISBN 978-0-19-280134-0 s.106
  2. ^ Bakınız Danimarka hükümdarları listesi
  3. ^ PH Sawyer (2001), Illustrated History of the Vikings, Oxford University, ISBN 978-0-19-285434-6 s.23
  4. ^ Bakınız Paris Kuşatması (845)
  5. ^ 836 yılında Francia sarayına gönderdiği elçilerle Viking saldırılarının kendilerinden bağımsız olduğunu iletmiştir. Ayrıca 845 yılında Ragnar'ın ölümünün ardından savaşçılarını kateletmiştir.