I'm Breathless

Vikipedi, özgür ansiklopedi

I'm Breathless: Music from and Inspired by the Film Dick Tracy Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Madonna'nın 2. soundtrack albümüdür. 22 Mayıs 1990'da Sire Records tarafından Dick Tracy filminin promosyonu amaçlı yayınlanmıştır.

Şarkıların müzikleri ve sözleri filmden esinlenerek oluşturulmuştur. Albüm müzikal açıdan Broadway showlarında kullanılan müzik öğeleri ile 1940'lı yılların havası yakalanmıştır. Fakat bu hava albümün son şarkısı "Vogue" ile bozulmuştur. Vogue albümün geri kalanından farklı olarak yeni nesil pop öğeleri içermektedir. Albüm "Sooner or Later", isimli Stephen Sondheim tarafından yazılan caz öğeli ve 1991 yılında Akademi Ödüllerin'de En İyi Şarkı ödülünü kazanmış şarkıyı da içermektedir. Sonuç olarak albüm müzikal açıdan olumlu eleştirileri almıştır. Stephen Sondheim'in sözleri ve Madonna'nın vokalleri müzik otoriteleri tarafından olumlu tepkiler almıştır. Albüm ticari açıdan da başarı göstermiştir. Amerika'da ve birçok ülkede ilk 10'a girmeyi başarmıştır. The Recording Industry Association of America (RIAA) şirketi albüme Altın plaket, 30 Temmuz 1990'da ise 2 adet platin plaket vermiştir. Albüm sadece Amerika'da 2 milyon tüm dünyada toplam 7 milyon adet satmıştır.

Albümden iki tekli çıkmıştır. Bunlardan ilki Madonna'nın en başarılı ve en çok satan teklilerinden biri olan Vogue'dur. Tekli tüm dünyada 6 milyon adet satmış ve 30 ülkede 1 numara olmuştur. Ayrıca diğer birçok listede ciddi başarılar elde etmiştir ve son derece etkili bir şarkı olarak adlandırılmıştır. Şarkı popüler Amerikan müziğinin evlere ulaşmasına yardım etmiştir. 2. tekli ise gene başarı kazanmış "Hanky Panky" dir. Şarkı Amerika ve İngiltere'de ilk 10'a girmeyi başarmıştır. Şarkı imalı sözleriyle hatıralara kazınmıştır.

Madonna albümü bir önceki albümü olan Like A Prayer ile Blond Ambition Tour'da tanıtmıştır. Turne başarısı sayesinde 1990 Pollstar Concert Industry Awards' ta en başarılı turne ödülünü almıştır. BUna rağmen turne seksüel ve dini öğeler yüzünden tartışılmıştır. Papa John Paul II konseri boykota çağırmış, Madonna'nın İtalya konserlerinin iptal edilmesini istemiştir. Madonna birçok organizasyonda albümün şarkılarını seslendirmiştir. Madonna "Sooner or Later" şarkısını 1991 Oscar Ödülleri gecesinde seslendirmiştir. Performans sırasında Amerikalı aktris Marilyn Monroe 'dan ilham aldığı beyaz bir elbise giymiştir. Bu performans Oscar tarihinin en iyi 7. performnsı olarak adlandırılmıştır. Madonna "Vogue" şarkısını ise 1990 MTV Video Müzik Ödülleri'nde seslendirmiştir. Bu performans sırasında ise 18. Yüzyıla ait Marie Antoinette ilhamlı bir kıyafet giymiştir. Ayrıca Vogue 5 dünya turnesinde seslendirilmiştir. (Blonde Ambition World Tour(1990)- Girlie Show World Tour(1993)- Re-Invention World Tour(2004)- Sticky and Sweet World Tour(2008-2009)- MDNA World Tour(2012))

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümde filmden alınma 4 şarkı bunlar bunlar "Sooner or Later", "More", "What Can You Lose?" ve "Now I'm Following You" dur, fakat Now I'm Following You şarkısı filmdekiyle aynı değildir. Albüm için tekrar kayıt edilmiştir. (film versiyonu Madonna tarafından değil, bestekârı Andy Paley tarafından seslendirilmiştir). I'm Breathless diğer bir Madonna albümü olarak düşünülebilir.

Başarılı tekli "Vogue" (şarkı ilk olarak "Keep It Together" teklisinin B yüzünde görünmüştür), albümün tanıtımı için satışa çıkmıştır. Şarkı Dick Tracy ve Madonna'nın Blond Ambition Tour kombini şeklinde satışa sunulmuştur. I'm Breathless albümünün satışı için önemli katkıları olmuştur. I'm Breathless Billboard 200 listesinde 2 numaraya kadar yükselmiştir, 3 ay içinde ise platin sertifika almıştır. İkinci hit "Hanky Panky", çeşitli listelerde aylarca bulunmuştur. Fakat gene Madonna'nın The Immaculate Collection albümü yayınlandıktan sonra listelerden çıkış yapmıştır. Aslında albümden 2 single daha çıkması planlanmıştır. Bunlar "Now I'm Following You" ve "Sooner or Later" dır, fakat bu plan "Justify My Love" ve "Rescue Me" nin satışa çıkması planları üzerine iptal edilmiştir. Madonna "Sooner or Later", "Hanky Panky", "Now I'm Following You", ve "Vogue" şarkılarını 1990 yılındaki Blond Ambition Tour 'da seslendirmiştir. Aynı yıl "Vogue" şarkısını MTV Video Müzik Ödülleri'nde seslendirmiştir. 3 yıl sonra 1993 yılında Madonna albümdeki "Vogue" ve "I'm Going Bananas" şarkılarını Girlie Show Tour 'da seslendirmiştir. Ayrıca "Vogue" ve "Hanky Panky" şarkılarını 2004 yılındaki Re-Invention Tour 'da beraber seslendirmiştir. Daha sonra "Vogue" şarkısını 2008-09 yıllarında Sticky & Sweet Tour 'da ve 2012 yılındaki Super Bowl XLVI ve gene 2012 yılındaki MDNA Tour'da seslendirmiştir.

"Sooner or Later," Broadway efsanesi Stephen Sondheim tarafından yazılan 3 şarkıdan biridir ve 1991 yılında Akademi Ödülleri'nde En İyi Şarkı ödülünü kazanmıştır ve Madonna şarkıyı törende canlı olarak seslendirmiştir. Rolling Stone dergisi albümle ilgili olarak "Günümüz hiçbir pop yıldızı öyle bir albüm yapamaz" demiştir. Madonna 1998 yılındaki bir şovda albümdeki favori şarkınız hangisi şeklindeki soruya "Bu albümdeki her şarkıyı seviyorum" şeklinde cevap vermiştir.

Müzikal Altyapı[değiştir | kaynağı değiştir]

I'm Breathless albümü 1940'ların popüler müziği ile Broadway şovlarından esinlenerek oluşturulmuştur. Her ne kadar bu havada gitse de şarkılarda baskın halde yeni nesil pop öğeleri de bulunmaktadır. "Vogue" şarkısı, albümdeki caz havasını bozuk daha çok caz/pop havası vermektedir. Bu sayede bir disko tarzı dance-pop türü bir şarkı olmuştur. Albüm sadece caz değil birçok müzüik türünü bir arada bulundurmaktadır, bunlardan birkaçı jive ("More"), Latin müziği ("I'm Going Bananas"), güçlü balladlar ("He's A Man"), melankolik şarkılar ("What Can You Lose") ve house ("Vogue")tarzlarını içerir.

Promosyon ve Canlı Performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

I'm Breathless,Madonna'nın önceki albümü Like A Prayer ile, Madonna'nın 3. turnesi Blond Ambition World Tour 'da tanıtılmıştır. Turne 3 kıtada 57 gün sürmüştür, turnede 5 tema kullanılmıştır. Bunlardan ilki 1927 yapımı Metropolis teması, ikincisi dindar teması, üçüncüsü Dick Tracy filmi teması, dördüncüsü Art Deco, beşincisi de kapanış kısmıdır. Şov, seksüel teması aynı zamanda bulundurduğu dini temalarla tepki toplamıştır. Turne Pollstar Concert Industry Awards 'ta "En Yaratıcı Sahne" ödülüne aday olmuştur. Albümdeki "Sooner or Later" şarkısı 1991 yılındaki Oscar törenlerinde ve Blond Ambition Tour'da seslendirilmiştir. Performans sırasında Marilyn Monroe teması kullanmıştır. Bir başka şarkı "I'm Going Bananas" sanatçının 4. turnesi Girlie Show Tour'da seslendirilmiştir. Albümün en sevilen şarkısı "Vogue" ise sanatçının 5 turnesinde seslendirilmiştir. (Blond Ambition World Tour, The Girlie Show Tour, the Re-Invention Tour, the Sticky & Sweet Tour, ve the MDNA Tour). Ayrıca 1990 MTV Video Müzik Ödülleri'nde Ve 44. Super Bowl'da seslendirilmiştir.

Şarkı Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıProducer(s) Süre
1. "He's a Man"  Madonna, Patrick LeonardMadonna, Leonard 4:42
2. "Sooner or Later"  Stephen SondheimMadonna, Bill Bottrell 3:18
3. "Hanky Panky"  Madonna, LeonardMadonna, Leonard 3:57
4. "I'm Going Bananas"  Michael Kernan, Andy PaleyMadonna, Leonard 1:41
5. "Cry Baby"  Madonna, LeonardMadonna, Leonard 4:04
6. "Something to Remember"  Madonna, LeonardMadonna, Leonard 5:03
7. "Back in Business"  Madonna, LeonardMadonna, Leonard 5:10
8. "More"  SondheimMadonna, Bottrell 4:56
9. "What Can You Lose" (duet with Mandy Patinkin)SondheimMadonna, Bottrell 2:08
10. "Now I'm Following You" (Part I) (duet with Warren Beatty)Paley, Jeff Lass, Ned Claflin, Jonathan PaleyMadonna, Leonard 1:35
11. "Now I'm Following You" (Part II) (duet with Warren Beatty)Paley, Lass, Claflin, PaleyMadonna, Leonard, Kevin Gilbert 3:18
12. "Vogue"  Madonna, Shep PettiboneMadonna, Pettibone, Craig Kostich* 4:50