Halit Turgay

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Halit Turgay (1967, İstanbul), Türk müzisyen, flütist, besteci ve flüt öğretmeni.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerine ithaf ettiği, Mersin Flüt Konçertosu, Muğla Flüt Konçertosu Akdeniz Rapsodisi gibi orkestra eserleri besteledi. Flüt için yazılmış birçok eserin Türkiye’de ilk seslendirilişini yaptı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda başlayan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda devam eden eğitimcilik yaşamında uluslararası yarışmalarda ödüller alan ve uluslararası platformlarda tanınan öğrenciler yetiştirdi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1967 yılında İstanbul'da doğdu. Müzik eğitimine 1978 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda başladı. Lisans eğitimini 1987 yılında flütist Sadako Özistek’in sınıfından mezun olarak tamamladı. İstanbul Üniversitesi bünyesine katılan konservatuvarda yüksek lisans öğrenimine devam etti.

1989 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda eğitimciliğe başladı. 1990 yılında İskoçya’nın Aberdeen kentinde düzenlenen Uluslararası Genç Müzisyenler Festivali’ne katıldı, festival kapsamında düzenlenen yarışmada birincilik (“The Skene”) ödülünü kazandı. Aynı yıl Londra Kraliyet Müzik Akademisi’ne sınavsız kabul edilen müzisyen, eğitimine İngiliz Kültür Heyeti’nin verdiği "Dahi Çocuk" bursuyla William Bennett’in öğrencisi olarak devam etti.[1] Burada Charles Dagnino, Peter Lloyd, Alan Lockwood ve Keight Bragg gibi birçok ustanın flüt ve pikolo flüt kurslarına katıldı.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda 1993 yılında yüksek lisans; 2002 yılında doktora programını tamamladı .2003 yılında Halit Turgay Flüt Yaz Okulu’nu kurarak, her yıl genç müzisyenleri yaz kampında eğitmeyi sürdürdü.

Orkestra flütisti olarak ilk deneyimini 16 yaşında, İstanbul Devlet Opera ve Balesi orkestrası ile çeşitli festivallerde yer alarak kazandı. 1987 yılında Akdeniz Gençlik Senfoni Orkestrası’nın seçmelerini kazanarak, orkestranın Avrupa turnesinde birinci flütistlik görevini üstlendi. 2006- 2008 yıllarında Şişli Senfoni Orkestrası’nda; 2008-2013 yılları arasında Akbank Oda Orkestrası’nda birinci flütist olarak görev yaptı.

Sanatçı, İtalyan orkestrası I Musici di Roma başta olmak üzere Artemisa Oda Orkestrası, Savaria Senfoni Orkestrası, London Octave Oda Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Mersin Akademik Oda Orkestrası, Çukurova Senfoni Orkestrası gibi orkestralarla Ender Sakpınar, Burak Tüzün, Münif Akalın, Alpaslan Ertüngealp, Serdar Yalçın, Orhan Şallıel gibi şeflerin yönetiminde solist olarak eserler seslendirdi. Flüt için yazılmış birçok eserin Türkiye’de ilk seslendirilişini yaptı.

Şirin Pancaroğlu’nun İstanbul’un Ses Telleri (2010) isimli albümünde yer alan Mahir Çetiz’in flüt, viyola ve arp için yazdığı Sabah Sabah ve Hasan Uçarsu’nun flüt ve arp için Issız Çocuklar isimli eserlerin ilk seslendirilişini yaptı.

2016 yılında Akdeniz Opera ve Bale Topluluğu (AKOB) ve Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ortaklığında düzenlenen Oda Müziği Yarışmalarının temellerini attı ve bu yarışmada üç sene boyunca jüri üyeliği yaptı.

Eğitimciliğe Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan sonra Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde devam eden Turgay, 2018 yılında doçent ünvanını aldı.

Besteleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Turgay, Türkiye’nin tarihi, kültürü ve arkeolojik dokusundan yansımalar içeren konularda bestelediği eserlerini Türkiye’nin çeşitli bölgelerine ithaf etmiştir.

Besteci, 2013’te flüt, viyola ve arp için bestelediği ve yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya ithaf ettiği Halikarnas adlı triosunun ilk seslendirilişini Uluslararası Turgutreis Klasik Müzik Festivali kapsamında gerçekleştirdi.

2012 ve 2015 yıllarında bestelediği Türk Çayı Caz Süiti ve Benim Adım İstanbul adlı caz kuartetlerinin ilk seslendirilişlerini Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi/ İzmir’de kendi grubu ile gerçekleştidi ve bu eserlerin albümünü çıkardı.

2014’te Uluslararası Mersin Müzik Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Bestecilik Yarışması’nda Üç Güzeller Mozaiği için bestelediği eseri ile ikincilik ödülü almıştır. Yine 2014 yılında Londra Oda Orkestrası ile Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında Süreyya Operası’nda verdiği konserde Barok ve Oryantal adlı eserinin ilk seslendirilişini yapmıştır.

2015 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin siparişi ve desteğiyle ilk konçertosu olan Mersin Flüt Konçertosu’nu besteledi ve eserin albümünü yaptı.

2016 yılında, flüt, arp ve orkestra için bestelediği Soloi Pompeopolis adlı konçertonun ilk seslendirilişini Mersin’de Merve Kocabeyler ile beraber yaptı.[2] Aynı yıl bestelediği Akdeniz Trio’nun ilk seslendirilişi öğrencileri tarafından yapıldı ve çalınan öğrencileri bu eser ile yarışmada ikincilik ödülüne hak kazandı.

Besteci, 2017 yılında viyola sanatçısı ve müzisyen Atilla Aldemir’in albümünde yer alması için solo viyola için Troya isimli bir eser besteledi.[3] Eser Almanya’da yayımlanan “Das Orchester”'de olumlu eleştiriler aldı.[kaynak belirtilmeli]

Turgay, 2018 yılının şubat ayında flüt, piyano ve orkestra için bestelediği Akdeniz Rapsodisi adlı eserinin ilk seslendirilişini Mersin’de Misha Dacic ile beraber yaptı.[4] Aynı yıl Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin siparişi üzerine Muğla Flüt Konçertosu’nu besteledi ve eserin ilk seslendirilişi Knidos Antik Şehri/ Datça’da gerçekleştirildi.

Yine 2018 yılında, çello ve orkestra için bestelediği eseri Turkuaz’ın ilk seslendirilişi Münif Akalın’ın yorumuyla Mersin’de yapılmıştır.

Bodrum'daki Halikarnas Mozolesi'ne ithaf ettiği "Ege Fısıltıları" eseri ile 2022'de, Ulusal Amerikan Flüt Derneğinin Uluslararası Bestecilik Yarışması'nda, Flüt-Piyano Kategorisi'nde birincilik ödülüne değer görüldü. Öğrencisi Ece Selin Yüksel ise aynı ıl bu eseri seslendirerek İngiliz Flüt Derneğinin, "En İyi Siyahi, Asyalı ve Azınlık Etnik Besteci Eseri Performansı Özel Ödülü"'ne layık görülmüştür.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye'nin en kapsamlı oda müziği festivali". İndigo Dergisi. 6 Şubat 2017. 7 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  2. ^ "'Soloi Pompeiopolis' Flüt-Arp Konçertosu Mersinlileri büyüledi". Mersinhaberci.com. 29 Kasım 2016. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  3. ^ "Atilla Aldemir'den Bach'ın Eserlerine Dünyada İlk Kayıt". Andante.com.tr. 26 Ağustos 2020. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  4. ^ "Akdeniz Rapsodisi Dünya Prömiyeri". 26 Şubat 2018. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "'Ege Fısıltıları'na İngiltere ve ABD'den ödül". Yeniasir.com.tr. 17 Mayıs 2022. 17 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023.