Hadrosaurus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hadrosaurus
Yaşadığı dönem aralığı: 80-78 myö
Kampaniyen-Maastrihtiyen 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Klad: Dinosauria
Takım: Ornithischia
Alt takım: Ornithopoda
Familya: Hadrosauridae
Alt familya: Hadrosaurinae
Cins: Hadrosaurus
Leidy, 1858
Tür: H. foulkii
İkili adlandırma
Hadrosaurus foulkii
Leidy, 1858

Hadrosaurus (anlamı: İri kertenkele), Geç kretase döneminde Asya ve Amerika'da yaşamış otçul bir kuş kalçalı dinozor cinsidir.[1]

Boyu 7-10 metre civarında ağırlığı ise 1 ila 4 tondur. Arka bacakları öndekilerden daha uzundur. Hem iki hem de dört bacağı üzerinde yürüyebilme yeteneğine sahiptir. Ördek gagasına benzeyen dişsiz bir gagası vardır.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Hadrosaurus (Grekçe; "hantal kertenkele" anlamına gelir), Kuzey Amerika'da Geç Kretase Dönemi'nde şu anda Woodbury Formasyonu olarak bilinen yaklaşık 80 milyon ila 78 milyon yıl önce yaşamış olan bir hadrosaurid ornitopod dinozor cinsidir. Holotip örneği, akarsu deniz sedimantasyonunda bulundu, yani hayvanın cesedi bir nehir tarafından taşındı ve denize yıkandı.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

7 ila 8 m (23 ila 26 ft) ve 2 ila 4 ton (2.000 ila 4.000 kg) arasında değişen büyük hayvanlardı. Korunan öğelerin çoğu, hadrosaurlarda çok sağlam, alışılmadık özelliklerdir. Hadrosaurus, yaprakları kırpmak için keratinli gagalar ve gıda işleme için özel ve karmaşık bir diş yapısıyla donatılmış ağır inşa edilmiş hayvanlardır.

Fosil Araştırması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu cinsteki tek tür olan Hadrosaurus foulkii, iskeletin çoğunu ve kafatasının bölümlerini içeren tek bir örnekten bilinmektedir. Örnek 1858'de New Jersey, ABD'deki Woodbury Formasyonundan toplandı ve Kuzey Amerika'da tespit edilen birden fazla dişten bilinen ilk dinozor türünü temsil ediyordu. Aynı formasyondan çift kabuklu kabukların radyometrik tarihlendirilmesi kullanılarak, Hadrosaurus fosilinin bulunduğu tortul kayaçlar, 80.5 ila 78.5 milyon yıl öncesine tarihlendirildi. 1858'de bilinen tek örnek, şimdiye kadarki ilk monte edilmiş dinozor iskeleti oldu ve 1991'den beri H. foulkii türü New Jersey'nin resmi devlet dinozoru haline geldi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Fossilworks: Hadrosaurus". fossilworks.org. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021.