Hachiman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tokyo Ulusal Müzesi'nde Şinto tanrısı Hachiman

Hachiman veya Yahata (Japonca八幡神), hem Şintoizm hem de Budizm'den unsurlar içeren[1] okçuluk ve savaşın senkretik tanrısıdır.[2]

Hachiman, Şintoizm'de 3.–4. yüzyılda hüküm süren ve İmparatoriçe Jingū'nin oğlu olan, bir efsane tarafından daha sonra tanrılaştırılan ve ilahi ve tanrılaştırılmış imparatorun doğuşunu işaret eden ve aynı zamanda Hondawake olarak da adlandırılan sekiz göksel sancak olarak bilinen "Sekiz Sancaklı Kami" anlamına gelen "Yahata-no-kami" olarak tanımlanan doğuştan ölümcül İmparator Ōjin'dir. Habercisi güvercindir, kendisine "Yumiya Hachiman" dendiği yerde kendisiyle ilişkilendirilen samuray pankartlarında bulunan hem yayı hem de oku simgelemektedir.

Antik çağlardan beri Hachiman'a çiftçiler tarafından tarımın tanrısı olarak ve ağlarını birçok balıkla doldurmasını uman balıkçılar tarafından tapılmıştır.

Samurayların çağında, her iki samuray klanının torunları olan Seiwa Genji ve Kanmu Taira, Hachiman'ı onurlandırdı; bu gelenek, samuray klanlarının Hachiman'ı kendilerine saygı duyulan tanrı olarak onurlandırdığı ülke çapında atıldı. Diğer rolleri, savaş sanatlarını kontrol eden ve koruyan, ayrıca ordunun zaferini koruyan bir tanrı olarak, bir samurayın muharebede başarı veya başarısızlıkta kaderini belirlemektir.

Genellikle savaş tanrısı olarak adlandırılsa da, daha kesin olarak savaşçıların koruyucu tanrısı olarak tanımlanır.[3] Aynı zamanda Japonya'nın, Japon halkının ve İmparatorluk Ailesi'nin ilahi koruyucusudur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kanda, Christine Guth. "Shinzō: Hachiman Imagery and Its Development". .
  2. ^ Scheid, Bernhard. "Hachiman Shreine" (Almanca). University of Vienna. 1 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  3. ^ Motegi, Sadazumi. "Shamei Bunpu (Shrine Names and Distributions)" (Japonca). Encyclopedia of Shinto. 19 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Hachiman ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur