Hüsnü Çoban

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hüsnü Çoban
Arka Sokaklar karakteri
İlk görünümArka Sokaklar 1.Bölüm
YaratanAhmet Yurdakul
Ozan Yurdakul
CanlandıranÖzgür Ozan
Bilgileri
Takma ad(lar)ıUsta
Çoban
Çoban Yıldızı
Çobanspor
Hüsnü Başkan
CinsiyetErkek
MeslekPolis
UnvanKomiser (eskiden)
Başkomiser
Evlilik(ler)
Suat Çoban
(e. 1989; ö. 2017)

Esra Aksoy (e. 2021)
ÇocuklarZeliha Çoban (gitti)
Metin Çoban
Tekin Çoban (gitti)
Şule Çoban
Haydar Berk Çoban
AkrabalarıMustafa Çoban (dedesi, gitti)
Arife Çoban (halası, gitti)
Yalçın Çoban (kuzeni, gitti)
Nazike Özçaylan (Suat'ın teyzesi)
Mert Çoban (torunu), (gitti)
UlusTürk

Hüsnü Çoban, 31 Temmuz 2006'da Kanal D'de yayınlanmaya başlayan Arka Sokaklar dizisindeki kurgusal bir karakterdir. Karakteri Özgür Ozan canlandırmaktadır.[1]

Karakter yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde başkomiserlik görevini sürdürmektedir. Daha öncesinde komiser görevi yapmıştır. 396. bölümde bir çatışma sırasında canlı ele geçirebilecek suçluları öldürdükleri için ve genç oldukları dolayısıyla müfettiş ile arasında bir tartışma yaşanmıştır. Bombalı eylemde kendisini bombacının önüne atmış ve herkes kurtarmıştır. 398. bölümde Arif Müdür tarafından başkomiser olduğu açıklanmıştır. Ekipteki en yakın arkadaşları olan Engin Balkan ve Mesut Güneri ile birbirlerine "Usta" olarak hitap ederler. Mesut'un eşi Yeşim hayatını kaybedince, Kayseri'ye kadar beraber gitmişlerdir. 134, 329 ve 398. bölümlerde vurulup hastanelik olmuş ancak bir süre sonra iyileşip görevinin başına dönmüştür. 403. bölümde kendisini vuran Maruf'u öldürmüştür. 460. bölümde kendine zarar vermek üzere olan uyuşturucu etkisindeki Ali'yi vurmuştur. 538. bölümde ''Kurye'' Tarık Erdem tarafından vurulmuş ve kaçırılmıştır. Sonrasında kurtulmuştur. Rıza Baba'nın yönettiği bir operasyonda Sado tarafından kurulan kumpas sonucu Kadir Korkmaz'ın kardeşini ve birkaç genç askeri öldürdükleri gerekçesiyle Rıza Baba, Engin ve Hakan ile birlikte haklarında dava açılarak polislikten ihraç edilir. 640. bölümde mahkeme tarafından göreve iade edilirler. Ekibi kurtarırlar ve herkes mesleğe geri döner. İftira sonucu mesleği bırakıp televizyon programında çalışıp ikon olmuştur. Rıza Baba kendisine çok bozulmuştur. Mesleğe ve ekibe geri dönmüştür. Bir operasyon sırasında Merve isimli bir kadın kendisine aşık olmuştur. Kendisi yüz vermeyince Merve, tarafından şikayet edilmiştir. Polislikten bir süre istifa etmiş ve televizyon programında çalışıp ikon olmuştur. Bir süre sonra mesleğe ve ekibe geri dönmüştür.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vefat eden eşi Suat’ın teyzesi Nazike Özçaylan, eşi Suat Çoban ile olan evliliğinden Haydar Berk, Metin, Şule, Tekin ve Zeliha olmak üzere 5 çocuğu ile aynı evde yaşamaktadır. Hüsnü'nün dedesi Mustafa Çoban da bir süre onlarla yaşamıştır. Eşi Suat, oğlunun düğün günü araba çarpması sonucu yaralanmış ve hastanede ölmüştür.[2] Sonrasında tiroid kanserine yakalanmış, ancak ilerleyen bölümlerde ameliyat olup iyileşmiştir. Pandemi dönemi ailece COVID-19'a yakalanıp[3] ardından iyileşmişlerdir. Oğlu Metin ekonomik sıkıntıları nedeni ile eşi ve oğlu ile Almanya'ya taşındı. Sonrasında ise oğlu Tekin ve kızı Zeliha'da Almanya'ya taşındılar.[4] Daha sonra oğlu Metin eşi ve oğlu ile Almanya'dan geri döner. İlerleyen zamanda sevgilisi Esra ile evlenmiştir. Kardeşi gibi olan Ali gözünün önünde şehit olmuştur. Esra hamile kalmıştır fakat Esra'nın bıçaklanması sonucu bebeklerini kaybederler. En büyük oğlu Metin, Berrak isminde bir kızla tanışıp Antalya'ya taşınmıştır ve orada onunla evlenmiştir. Berrak'tan boşanıp geri dönmüştür. Ailesine çalışmak için döndüm diye yalan söyler ancak uyuşturucu hap kullanmıştır. Metin, birinin kafasına silah dayayınca oğlu Metin'i vurmuştur, Metin sonrasında iyileşmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hüsnü Çoban Kimdir? Gerçek Adı Nedir?". www.msn.com. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  2. ^ "'Arka Sokaklar'da Hüsnü Çoban'ın Karısının Ölümü Herkesi Ağlattı". Haberler.com. 24 Haziran 2017. 24 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  3. ^ "Arka Sokaklar'da Hüsnü corona virüsünden ölüyor mu? Arka Sokaklar 553. bölüm fragmanı…". www.sozcu.com.tr. 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  4. ^ "Arka Sokaklar'ın Zeliş'i Yüsra Geyik ve Tekin'i Onur Bay veda etti". hurriyet.com.tr. 19 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.