Gypsophila olympica

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gypsophila olympica, Caryophyllaceae familyasından Türkiye'ye özgü bir çiçekli bitki türüdür. Tipik olarak yaklaşık 15–30 cm yüksekliğe kadar büyüyen ve küçük, beyaz çiçek kümeleri üreten küçük, çok yıllık bir bitkidir.[1]

Gypsophila olympica, narin görünümü ve küçük boyutu nedeniyle yaygın olarak "Olimpik bebek nefesi" olarak bilinir. Genellikle süs bahçeciliğinde ve peyzajda kaya bahçelerinde dolgu bitkisi olarak veya sınır bitkisi olarak kullanılır. Gypsophila olympica doğal habitatında kayalık ve taşlık alanların yanı sıra dağ yamaçlarında da yetişir.[2]

Bu bitki tıbbi özellikleri açısından kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir, ancak bazı çalışmalar antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olabileceğini öne sürmüştür.[3] Ayrıca, özellikle solunum rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olduğu iddia edilen yeteneği nedeniyle geleneksel tıpta kullanım potansiyeline sahip olduğuna inanılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TÜBİVES Gypsophila olympica". 194.27.225.161. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Gypsophila olympica Boiss. | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (İngilizce). 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Gypsophila olympica | /RHS Gardening". www.rhs.org.uk (İngilizce). 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023.