Gurney Halleck

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Josh Brolin, 2021 filminde ve 2024 devam filminde Gurney'i canlandırmaktadır.

Gurney Halleck, Dune evreninde Frank Herbert tarafından oluşturulan kurgusal bir karakterdir. Herbert Dune (1965) ve Dune Çocukları'nda (1976) Atreides Hanesi'nin Savaş Ustası olarak Paul Atreides'in akıl hocası, arkadaşı ve danışmanı olan önemli bir karakterdir. Ayrıca Brian Herbert ve Kevin J. Anderson'ın bazı önbölüm ve devam romanlarında da yer almaktadır.

Gurney, 1984 David Lynch filmi Dune'da Patrick Stewart tarafından canlandırılmıştır. PH Moriarty, 2000 Syfy TV mini dizisi Frank Herbert's Dune'da ve onun 2003'teki devamı olan Frank Herbert's Children of Dune'da rol almaktadır. Karakter, 2021 Denis Villeneuve filmi Dune: Çöl Gezegeni ve 2024 yapımı devam filmi Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki'de Josh Brolin tarafından canlandırılmaktadır.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Halleck, baliset isminde bir çalgı kullanan yetenekli bir ozandır. Çene çizgisinde Glossu Rabban tarafından kalma bir yara izi vardır. Dük Leto Atreides ve cariyesi Leydi Jessica'nın sadık bir arkadaşı olan Leto'nun ölümünden yıllar sonra, Dune Çocukları'nda Gurney ve Jessica'nın sevgili oldukları öne sürülmektedir. [a] Leto'nun oğlu Paul Atreides, Dune'da ondan "Yiğit Gurney" olarak söz eder ve Dük Leto, Paul'ün Gurney'den iyi bahsettiğini söyler.

Görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dune romanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Halleck, Paul'ün kılıç hocası ve aynı zamanda yetenekli bir müzisyendir. Leto'nun baş subaylarındandır ve Duncan Idaho 'nun yanında Atreides Hanesinin Kılıç Ustası olarak hizmet vermektedir. Dune'a göre, Gurney "evrendeki en iyi savaşçılar" tarafından eğitilmiştir ve Idaho ve Thufir Hawat ile birlikte Leto'ya İmparatorluk'ta neredeyse eşi benzeri olmayan bir savaş konseyi kazandırmıştır. Arrakis'teki Atreides Hanesi'nin düşüşünden 73 adamıyla sağ kurtulmayı başarmıştır. Saldırıdan sonraki yıllarda melanj kaçakçılarının arasına düşer ve nihayetinde güçlü bir figür haline gelmiştir. Kaçakçılar bir Fremen tuzağına düşer ve artık Fremen lideri "Muad'Dib" olan Paul onu tanımadan önce neredeyse öldürülüyordu. Halleck daha sonra, yanlışlıkla Dük Leto'ya ihanet ettiğine inanan Jessica'yı neredeyse öldürecekken onun sadık baş komutanı olur.

Dune'un Çocukları'nda Gurney, Jessica ile birlikte Caladan'dan Arrakis'e geri döner. Gizli tuttuğu bir operasyon olan Fremen lideri Stilgar ile birlikte muhaliflerin tasfiyesini koordine eder. Paul'ün oğlu Leto II'nin düşmediğini test etmek siyeç Jacurutu'ya gider. Fremen Namri, testin Alia tarafından emredildiğini açıkladığında adamı öldürür ve kaçar. Duncan'a, Stilgar'ı harekete geçmeye zorlayacak olayların gidişatını başlatması için bir mesaj gönderir. Bir ornitopteri çalmadan önce yeni bir grup kaçakçıya geçici olarak sığınır. Bununla birlikte, Leto II geldiği asi siyeçe kaçar. Leto II onu Shuloch'a götürür. Leto II, Arrakin'e dönüp tahta oturduktan sonra Gurney, Stilgar'ın konseyinin bir parçası olarak Tabr Siyeçi'ne atanır.

Ön filmler ve devam filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gurney'in karakteri, Frank Herbert'in oğlu Brian Herbert ve Kevin J. Anderson tarafından yazılan Prelude to Dune ön filmlerinde (1999–2001) daha ayrıntılı olarak incelenmektediyor.

Önbölümlere göre Gurney Halleck, Harkonnen Hanesi'nin ana gezegeni olan Giedi Prime'da hayata gelmiştir. Milislerle yaşadığı bir olaydan ve kız kardeşinin öldürülmesinden sonra Giedi Prime'dan kaçarak haydut Vernius Hanesi'ne katıldı. Sonunda, bir dizi çatışmadan ve Kont Dominic Vernius'un ölümünden sonra Gurney Halleck, sürgündeki Prens Rhombur Vernius'u aramak için Atreides'in ana gezegeni Caladan'a geldi. Vernius Hanesi için Ix gezegeninin geri alınmasına yardım ettikten sonra Halleck, Atreides Hanesi'ne hizmet etti ve sonunda Paul Atreides'in silah hocası oldu.

Dune Rahibeler Meclisi'nde (1985), Tleilaxu Efendisi Scytale'in, Paul Atreides, Duke Leto, Jessica ve Gurney'in hücreleri de dahil olmak üzere Tleilaxu tarafından binlerce yıldır dikkatle ve gizlice toplanan hücreleri içeren gizli bir nullentropi kapsülüne sahip olduğu ortaya çıktı. Brian Herbert ve Kevin J. Anderson tarafından yazılan orijinal Frank Herbert serisinin devamı olan Sandworms of Dune'da (2007) bir Gurney gulamı "tasarlanmıştır", ancak gebelik sırasında bir sabotaj eylemiyle öldürülmüştür.

Uyarlamalarda[değiştir | kaynağı değiştir]

Gurney, 1984 David Lynch filmi Dune'da Patrick Stewart tarafından canlandırılmıştır.[1] PH Moriarty, 2000 Syfy TV mini dizisi Frank Herbert's Dune'da ve onun 2003'teki devamı olan Frank Herbert's Children of Dune'da rol almaktadır. Karakter, 2021 Denis Villeneuve filmi Dune: Çöl Gezegeni'nde bu rolü 2024 yapımı devam filmi Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki'de Josh Brolin tarafından canlandırılıyor.[2]

Satış[değiştir | kaynağı değiştir]

David Lynch'in filminden esinlenerek tasarlanan Dune aksiyon figürü, 1984 yılında LJN oyuncak şirketi tarafından satışların azalması nedeniyle piyasaya sürülmüştür. LJN'nin kataloğunda ön izlemesi yapılan Gurney figürü hiçbir zaman üretilmemiştir.[3][4]

  1. ^ Gurney's later involvement with Lady Jessica is inferred in Children of Dune as Alia notes, "Gurney Halleck would be with [Jessica] ... Some said he'd become her mother's lover."

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Maslin, Janet (14 Aralık 1984). "Movie Review: Dune (1984)". The New York Times. 11 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2019. 
  2. ^ Kroll, Justin (13 Şubat 2019). "Josh Brolin Joins Timothee Chalamet in Star-Studded Dune Reboot". Variety. 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2019. 
  3. ^ "Toys". Collectors of Dune. 30 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2019. 
  4. ^ Daniels, James (12 Ocak 2014). "Toys We Miss: The Long Forgotten Figures From Frank Herbert's Dune". Nerd Bastards. 27 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2019.