Guillaume de Hauteville

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Guillaume de Hauteville
Coutances Katedrali'nin kuzey yüzünde, Devrim sırasında hasar gören heykelin yerine geçen, 1875'ten kalma Guillaume de Hauteville heykeli
Apulia ve Calabria Dükü
Görev süresi
1042-1046
Yerine geldiği Makam kuruldu
Yerine gelen Drogo
Kişisel bilgiler
Doğum y. 1005
Normandiya
Ölüm 1046
Güney İtalya
Askerî hizmeti
Çatışma/savaşları Olivento Muharebesi
Montemaggiore Muharebesi
Montepeloso Muharebesi

Guillaume de Hauteville ayrıca Guillaume Demir Kol[1] olarak bilinir ( y. 1000/1010 - 1046), Hauteville ailesinin servetinin kurucusu olan bir Norman maceracıdır. Hauteville'li Tancred'in on iki oğlundan biri, on birinci yüzyılın ilk yarısında (y. 1035) küçük kardeşi Drogo ile birlikte, Aversa kontu Rainulf Drengot yönetimindeki Normanlar tarafından yapılan yardım taleplerine yanıt olarak Güney İtalya'ya seyahat etmiştir.

1038 ile 1040 yılları arasında, diğer Normanlar ile birlikte Sicilya'da Lombardlar ile birlikte Bizans İmparatorluğu'nun paralı askerleri olarak, Kelbîlere karşı savaştılar. Siraküza kuşatması sırasında bir saldırı sırasında Siraküza emirini tek başına öldürerek "Demir Kol" lakabını orada kazanmıştır. Bizans generali Georgios Maniakes, Salernitan lideri Arduin'i alenen aşağıladığında, Lombardlar, Normanlar ve Vareg Muhafız birliğiyle birlikte seferden çekildi. Maniakes'in Konstantinopolis'e geri çağrılmasının ardından yeni İtalya katapanı Mihail Dokeianos, Arduin'i Melfi'nin hükümdarı olarak atamıştır. Ancak Melfi kısa süre sonra Bizans yönetimine karşı Guillaume ve Normanlar tarafından desteklenen bir isyanda diğer Puglia Lombardlarına katıldı. Ancak Bizanslılar önce Beneventolu III. Pandulf'un kardeşi Atenulf ve ardından Argyrus olmak üzere isyanın sözde liderlerini satın almayı başardılar. Eylül 1042'de Normanlar, Arduin'i göz ardı ederek kendi liderlerini seçtiler. Böylece başlangıçta Lombard olan isyan, karakter ve liderlik açısından Norman haline gelmiştir.

Guillaume, Argyrus'un ayrılmasının ardından Normanlar tarafından kont olarak seçilmiştir. Aralarında Drogo ve Peter'ın da bulunduğu diğer liderler ile birlikte, fetihlerinin tanınması için Salerno Prensi IV. Guaimar'a dilekçe verdiler. Melfi çevresindeki toprakları tımar olarak aldılar ve Guaimar'ı "Apulia ve Calabria Dükü" ilan ettiler. 1043'te Melfi'de Guaimar, Norman liderlerinin yararına bölgeyi (Melfi hariç) on iki barona böldü: Asclettin Acerenza'yı, Tristan Montepeloso'yu, Hugh Tubœuf Monopoli'yi, Peter Trani'yi ve Drogo Venosa'yı aldı. Norman liderleri arasında baskın olan Guillaume, Ascoli Satriano'nun lordluğunu aldı. Sorrento dükü Guy'ın kızı ve Guaimar'ın yeğeni Guida ile evliydi.

Hauteville'lerin Mezarı, Santissima Trinità Manastırı, Venosa

Onun hükümdarlığı sırasında, Guillaume ve Guaimar 1044'te Calabria'nın fethine başladılar ve muhtemelen Squillace yakınlarında büyük Stridula kalesini inşa ettiler. 1045'te Taranto yakınlarında Argyrus'a yenilmiştir. 1046'nın başlarında ölmüş ve yerine kardeşi Drogo geçmiştir.

Unvanları hiçbir zaman Kutsal Roma İmparatoru tarafından onaylanmamıştır. Drogo'ya yasal olarak "Tüm Apulia ve Calabria'daki Normanlar Kontu" (Comes Normannorum totius Apuliae e Calabriae) adı verilir ve bu nedenle Guillaume genellikle aynı şekilde adlandırılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fransızca: Guillaume Bras-de-fer, İtalyanca: Guglielmo Braccio di Ferro ve Sicilyaca: Gugghiermu Vrazzu di Ferru.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]