Gramer okulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Henrietta Barnett Okulu

Gramer okulu, Birleşik Krallık'ta ve İngilizce konuşulan diğer ülkelerde eğitim tarihindeki birkaç farklı okul türünden biridir. Başlangıçta Latince öğreten okullar iken daha yakın zamanda akademik odaklı bir liseler haline geldiler.

Ortaçağ gramer okullarının asıl amacı Latince öğretmekti. Zamanla müfredat, önce Grekçe, daha sonra İngilizce ve diğer Avrupa dilleri, doğa bilimleri, matematik, tarih, coğrafya, sanat ve diğer konuları içerecek şekilde genişletildi. Viktorya Dönemi'nin sonlarında gramer okulları İngiltere ve Galler'de orta öğretim sağlayacak şekilde yeniden düzenlenirken İskoçya'da ise farklı bir sistem geliştirildi. Bu tür dilbilgisi okulları, farklı şekillerde geliştikleri Britanya'nın denizaşırı topraklarında da kuruldu.

Dilbilgisi okulları, 1940'ların ortalarından 1960'ların sonlarına kadar İngiltere ve Galler'de faaliyet gösteren, devlet tarafından finanse edilen orta öğretimin Üçlü Sistemi'nin üç kademesinden biri haline geldi ve Kuzey İrlanda'da da bu şekilde devam ediyor. 1960'larda ve 1970'lerde Yerel Eğitim Otoriteleri'nin çoğunun seçmeli olmayan kapsamlı okullara geçmesinden sonra, bazı gramer okulları tamamen bağımsız okullar haline geldi ve ücret talep ederken, diğerlerinin çoğu kaldırıldı veya kapsamlı hale geldi. Her iki durumda da bu okullardan bazılarının adlarında "gramer okulu" vardı. Daha yakın zamanlarda, hâlâ seçmeli alımlarını sürdüren bazı devlet gramer okulları akademi statüsü kazanmış, dolayısıyla Yerel Eğitim Otoritesi'nden (LEA) bağımsızdır. Bazı LEA'lar üçlü sistemin biçimlerini korur ve birkaç gramer okulu, diğer kapsamlı alanlarda varlığını sürdürür. Geriye kalan bazı gramer okullarının geçmişi 15. yüzyıl öncesine kadar uzanabilmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]