Goldwasser

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Goldwasser

Goldwasser, ("Gdańsk'tan altın su") tescilli ticari adı Goldwasser olan (Pol. Wódka Gdańska), 1598'den 2009'a kadar Gdańsk'ta üretilen güçlü (%40 Alkol oranı) bir kök ve bitkisel likördür. Üretim artık Almanya'da yapılmaktadır.[1]

İçeceğin en belirgin özelliği, içinde asılı duran 23 ayar altından küçük pullardır.[1] İçecek ayrıca kakule, karanfil, tarçın, lavanta, kekik, kişniş ve ardıç gibi bitki ve baharatları da içerir ve şurup kıvamındadır.[2]

Alkollü çözeltiler, sanatçılar tarafından içkiye ilham kaynağı olduğuna inanılan yaldız için kullanıldı. Goldwasser'in ortaya çıktığı 16. yüzyılın sonlarında doruk noktasında olan simya, altını birçok arzu edilen tıbbi özelliğe sahip olmak için tuttu. Modern tıp buna itiraz ederken, yerli altının insanlar için toksik olmadığı ve diğer birçok ağır metalin aksine sindirim sisteminden değişmeden geçtiği bilinmektedir. Pullar son derece küçük ve ince olduğundan, fiyat fahiş değildir. Altın, gıda katkı maddesi olarak kullanıldığında E175 olarak etiketlenir. Bkz. Gıda katkı maddeleri listesi, Codex Alimentarius.

İçecek, 6 Temmuz 1598'de Gdańsk vatandaşı olan De Lier'den bir Hollandalı Ambrosius Vermeulen tarafından icat edildi. 1704'te Ambrosius'un torunu Salomon Vermöllen ve kayınbiraderi Isaac Wed-Ling, üretimi Gdańsk'ta bulunan yeni tesislere taşıdı. Breitgasse. O zamanlar evlerde sayılar yerine hayvan sembolleri kullanmak yaygındı ve yeni fabrikanın cephesinde bir somon (Almanca: Lachs) vardı. Dolayısıyla markanın adı "Der Lachs zu Danzig" olarak geçmiştir.

Büyük Büyükelçilik olarak adlandırılan Batı Avrupa gezisi sırasında Rus Çarı I. Peter, Gdańsk şehrini ziyaret etti. Gdańsk'ta resmi Rus konsolosluğunu kurdu ve Goldwasser'ın büyük bir aşığı oldu. Goldwasser'ın kalıcı olarak Rusya'ya teslim edilmesini kendisi için emretti.[3]

Özgür Şehir Gdańsk, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'dan Polonya koridoru ile ayrıldığından, Der Lachs şirketi 1922'de Berlin'de ek bir fabrika açarak Almanya'nın büyük bölümünü ve uluslararası pazarları Goldwasser ve Krambambuli ürünlerini oradan tedarik etti. 1945'ten sonra, şehir yeniden Polonya'nın bir parçası olduğunda, yalnızca Berlin fabrikası orijinal Danziger Goldwasser üretmeye devam etti. 1971'de Der Lachs, Hardenberg-Wilthen içki fabrikası tarafından devralındı ve üretim, Batı Almanya'daki Nörten-Hardenberg kasabasına taşındı.

Orijinal "Danziger Goldwasser Likörü", "Der Lachs Co." altın yaprak içeren

Orijinal Goldwasser markasını Gdansk'ın eski kentinden satın almak mümkündür. Orijinal Goldwasser içki fabrikası binası, faaliyete geçmemiş olsa da, savaştan önceki haliyle yeniden inşa edildi ve şu anda seçkin restoran "Pod Łososiem"e (Somon) ev sahipliği yapmaktadır.

Gdańsk'tan çeşitli Polonyalı markalar, Gdańska Złotówka (Gdańsk altın) veya Złota Woda (Altın su) adı verilen benzer içecekler satmaktadır.

Wódka Gdańska, Polonyalı-Litvanyalı şair Adam Mickiewicz tarafından Polonya soyluları arasında popüler bir içecek olarak bahsedilir.

Efsaneye göre, Polonya Kralı Sigismund II Augustus, taç giyme töreninden sonra 1549'da Gdańsk'ı ziyaret ettiğinde, şehrin hükümdara olan saygısının bir kısmı Goldwasser'in bir hediyesiydi ve onun, geri kalanı boyunca sık sık altın içeceği övdüğü söylenmektedir.

Goldwasser'in bir diğer markası olan "Schwabacher Goldwasser" ve altınla süslenmiş diğer yiyecek çeşitleri Nürnberg yakınlarındaki Schwabach şehrinde üretilmektedir. Goldschläger, 22 ayar altından küçük pullar da içeren bir İsviçre tarçınlı likörüdür.

Goldwasser, geleneksel bir Sufle Rothschild'i tatlandırmak için kullanılır.[4]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Home Production of Vodkas, Infusions & Liqueurs. Bookmagic. s. 235. ISBN 978-0-983-69735-0. 
  2. ^ Piercy, Joseph (2010). Slippery Tipples: A Guide to Weird and Wonderful Spirits & Liqueurs. The History Press. ISBN 9780752496856. 16 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 
  3. ^ "Ten Great Drinks of Europe". The New European. 11 Temmuz 2017. 10 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2018. 
  4. ^ Melissa Clark (13 Ocak 2017). "How to make a soufflé". The New York Times. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]