Geppetto

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geppetto
Pinokyo'nun Serüvenleri karakteri
Geppetto, Pinokyo’yu oyarken
İlk görünümPinokyo'nun Serüvenleri
YaratanCarlo Collodi
Bilgileri
CinsiyetErkek
MeslekMarangoz
AilePinokyo (oğlu)
Ulusİtalyan

Geppetto (/əˈpɛt/ jə-PET-oh, İtalyanca: [dʒepˈpetto])[1] veya Geppetto Usta, Carlo Collodi'nin 1883 tarihli Pinokyo'nun Serüvenleri romanında yer alan kurgusal bir karakterdir. Geppetto; yaşlı, yoksul bir ağaç oymacısı ve Pinokyo'nun yaratıcısı (ve dolayısıyla 'babası') olan biridir. Mısır unu lapasına benzeyen sarı saçları (polendina denir) vardır ve bu nedenle komşuları onu kızdırmak için ona "Polendina" derler. "Geppetto" adı, Giuseppe (İtalyan dili) adının Toskancadaki küçültülmüş halidir.

Rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Gepetto, hapisten çıkarken

Marangoz Bay Antonio, masasının ayağı için oyduğu bir çam kütüğünün konuştuğunu fark ederken Geppetto içeri girer. Geppetto, kukla yapmak için bir tahta parçası aradığını belirtirken Antonio, kütüğü Geppetto'ya verir.

Son derece fakir olan ve geçimini bir kuklacı olarak sürdürmeyi düşünen Geppetto, kütüğü bir oğlan çocuğu şeklinde yontarak ona "Pinokyo" adını verir. Pinokyo, henüz şekillenmeden haylaz bir tavır içindedir. Gepetto, Pinokyo'nun ayaklarını oyma işini bitirir bitirmez kukla, onu tekmelemeye başlar. Kukla bittiğinde ve Gepetto ona yürümeyi öğrettiğinde Pinokyo, kapıdan dışarı koşar ve kasabaya gider. Fakat Karabinyer tarafından yakalanır. İnsanlar, Geppetto'nun çocukları sevmediğini söylediğinde Karabinyer, Pinokyo'ya kötü davranıldığını varsayar ve Geppetto'yu hapseder.

Ertesi sabah Gepetto hapisten çıkar ve Pinokyo'nun ayaklarının yandığını öğrenir. Gepetto, yanan ayakları yenileriyle değiştirir. Geppetto, Pinokyo'ya üç armut yedirince Pinokyo okula gideceğine söz verir. Geppetto'nun okul kitapları alacak parası olmadığı için tek paltosunu satar.

Geppetto; Pinokyo'nun Turkuaz Saçlı Peri'sinin öldüğüne inandığı ve bir güvercin tarafından deniz kıyısına götürüldüğü ve Geppetto'nun Pinokyo'yu aramak için bir tekne inşa ettiği deniz kıyısına götürdüğü sırada görülür. Pinokyo, Geppetto'ya doğru yüzmeye çalışır ancak Geppetto, Korkunç Köpek Balığı tarafından yutulurken Pinokyo suyun altına gider.

Pinokyo yutuluncaya kadar Gepetto bir daha hikâyede görülmez. Pinokyo ve Geppetto, Köpek Balığı'ndan kaçar ve oradan bir orkinos tarafından kıyıya taşınır.

Bir çiftçinin evinde hasta yatan Geppetto'yu iyileştirmek için aylarca süren sıkı çalışmanın ardından Pinokyo, kendine yeni bir takım elbise almaya gider ve kukla, erkek çocuk olana kadar Geppetto ve Pinokyo tekrar bir araya gelmez. Sonunda Geppetto'nun tekrar sağlıklı olduğu ve ahşap oymacılığına devam ettiği görülür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Geppetto". Dizionario d'Ortografia e di Pronunzia. 25 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2013.