Gaspare Pisciotta

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gaspare Pisciotta (5 Mart 1924, Montelepre, İtalya - 9 Şubat 1954, Palermo, İtalya), Salvatore Giuliano'nun en yakın dostudur.

II. Dünya Savaşı bitiminden sonra yurda dönen Pisciotta, Giuliano'nun ekibine katıldı. Sicilya'daki Aydos Dağları'nda Roma'nın onları yakalayamadan hüküm sürdükleri dönemler içinde Guiliano için en önemli dost olsa da Giuliano'yu öldürdüğü için hayal kırıklığı yaratmış ancak Sicilya'nın ihanet geleneğini sürdürmüştür. Giuliano'nun 5 Temmuz 1950'de ölümünden kısa bir süre sonra Pisciotta yakalandı ve bir haydut olarak suçlarından yargılanmıştı. Yargılaması sırasında Pisciotta, Giuliano'nun grubuyla ilgili üst düzey hükûmet yetkilileri ünlü İtalyan ALLİATA ailesi ve mafyalarını adlandırdığı Giuliano'nun belgelerini açıklamadı. Dönemin İç İşleri Bakanı Mario Scelba tarafından iş birliğine zorlanmasına rağmen hiçbir bilgi vermedi. Giuliano'nun grubuna katıldığı ve Portella della Ginestra'daki katliamda rolü olduğu için ömür boyu hapis cezası verildi. Pisciotta, hapishanede hayatının tehlikede olduğun düşünüyordu. Babası dışında başka bir hücreye hiç kimseyi almıyordu. Yiyeceklerinde zehir olup olmadığını test etmek için evcil bir serçe tuttu. Ve annesinin onun için evden getirdiği şeylerden başka bir şey yemiyordu. Bununla birlikte 9 Şubat 1954 sabahı, Gaspare annesi tarafından getirilen tüberküloz ilacıyla beraber içtiği kahvesinden sonra hemen şiddetli bir şekilde hastalandı. Hapishane revirinde 40 dakika içerisinde hayatını kaybetti. Otopsi raporuna göre ölüm nedeni 40 köpeği öldürmek için yeterli olan 20 santigratlık ölçüsünde tüberküloz ilacı yerine striknindi. Hem hükûmetin hem de Mafya'nın Pisciotta cinayetinin arkasında olduğu öne sürüldü, ancak bunlar iddia düzeyinde kaldı ve hiç kimse yargılanmadı. Gaspare'nin annesi, oğlunun kendisine çok önemli bazı belgelerin tutulduğu gizli bir yer söylediğini belirtti. Ancak, gösterilen yerde belgeler yoktu ve onların içeriği bilinemedi. Bununla birlikte hapishandeyken yazmış olduğu otobiyografiside kayboldu. 1971'de davasına bakan Palermo Başsavcısı Mafya tarafından öldürüldü.

Pisciotta, 1984'te Michael Cimino'nun yönettiği bir filmde ve 1985'te Lorenzo Ferrero'nun yazdığı İtalyan operasında bir karakter oldu.